Mahmut Esat efendi anıldı

featured

Mahmut Esat Efendi ölümünün 93. yılında Seydişehir Gazetecileri Cemiyetinin düzenlediği bir programla anıldı.

 

 

Tapu Kadastronun kurucusu Mahmut Esat Efendi için düzenlenen program yine kendi adını taşıyan Mahmut Esat İlköğretim okulunda yapıldı. Programa İlçe Kaymakamı Kemal İnan, Belediye Başkanı Abdülkadir Çat, Jandarma Komutanı Mehmet Oyanık,Emniyet müdürü Yahya Günay,Selçuk üniversitesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr.Şerafettin Yıldız, İzmir’de İkamet eden Mahmut Esat efendinin torunu Mehmet Kadaster, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Seydişehir Gazeteciler Cemiyeti tarafından 5. si düzenlenen anma programında açılış konuşmasını Cemiyet Başkanı Ali Salyam yaptı. Daha sonra Mahmut Esat İlköğretim Okulundan bir öğrenci Mahmut Esat efendinin biyografisini anlatan bir sunum yaptı.
Anma programında söz alan Mahmut Esat efendinin torunu Mehmet Kadaster yaptığı konuşmada;’’böyle bir programa katılmaktan gurur duyuyorum. Mahmut Esat Efendi Osmanlı dönenimde yetişmiş büyük bir bilim adamıdır. İstiklal Marşının yazarı Mehmet Akif’in yakın arkadaşıdır. Arapçayı en iyi bilen kişi olarak bilinen Akif Ersoy’dan ufak defek takıntıları Dedem Mahmut Esat Efendi ona soruyormuş. Bu belgeleri toplamak için 20-25 yıldır uğraşıyorum. Bir kaç seneye kadar bulduğum bu belgeleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu tür toplantıların sayısını Seydişehir’de artırmak lazım. Mahmut Esat efendinin çalışmaları çok geniş kapsamlı, bunların bir kısmı İzmir’de, Ziya Uşaklıgil zade onun gazetesinde öyle bir yazı yazmış ki İnsan Hakları ile ilgili o gün yer yarinden oynamış. Kamer ile ilgili yazdığı bir kitap sonucunda Abdülhamit sorguya almış.Sarayda bir gün mahkemesi sürüyor ve mahkemeden berat ediyor.İstanbul’da yaptığı her şey olay olan Mahmut Esat efendinin Reşadiye camii açılışında konuşmayı o yapıyor.Mahmut Esat efendinin bir Rusya seyahati 110 sayfa tutuyor.Ömrü boyunca durmadan çalışan bir zeka harikası,bilgi harikası bütün ilimlerle ilgilenmiş ve birçok eser yazmıştır.Bir çok alanda devleti temsil görevlerinde bulunan Mahmut Esat efendi’den aslında devlet fazlaca faydalanamıyor.Birinci dünya savaşına girmeden önce oradaki Heyet olarak gittiği Yemende  Müslümanlarla çalışma yaptı.Talat paşa,Enver Paşa  ,Cemal Paşa arkadaşı o gün devlet idaresindeki tümü arkadaşı Mahmut Esat efendinin.Diyorlar ki şehyül İslam olamamış diyorlar.Halbuki kendisi istememiştir.’’dedi.
Programın sonunda Seyit Harun Camii eski İmamlarından Hafız Adem Atalay’ın Kuran’ı kerim okudu. Yapılan  dua dan sonra program son buldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Mahmut Esat efendi anıldı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!