Yalıhüyüklü elma üreticileri sezonu zararla kapattı

featured

 

Konya Bölgesinde Elma üretiminde önemli bir yere sahip Yalıhüyük’te Üretici elma hasadından memnun değil.

 

Aşırı rüzgar ve Elma Bahçelerinin sulanamaması nedeniyle Kalitenin düşük olduğunu belirten Yalıhüyüklü Elma üreticileri bu yıl ihracatın da olmaması nedeni ile sezonu zararla kapattıklarını söylediler.

Elma üreticilerinden Mustafa Doğan sezon boyunca bahçelerine birçok masraf ettiklerini belirterek;’’Bu yıl sezon başından buyana 10-15 bin TL masraf ettim.30 ton Elma beklentimiz  vardı.300 kasa elmayı zor  kaldırdım. Bahçemizde yetişen elma da para etmiyor. Perakende olarak 50 Kuruşa satmaya çalışıyoruz. İlçemizde bulunan Soğuk Hava deposuna götürmemiz de oldukça maliyetli. Bu yıl zararım 20 bin TL.’’diye konuştu.

Üreticilerden Şükrü Çelmelide 5 dekarlık elma bahçesinde istenilen verimi alamadıklarını belirterek aşırı rüzgarlar da elma kalitesini etkiledi.Olanı da para etmiyor.Eskiden Dalında satardık.İhracat vardı.Bu bölgeden Mersin Limanına günlük 10 kamyon elma giderdi .Bu yıl bir  kamyon bile zor gidiyor.Elma pazarımız  Arap devletleri idi.Suriye ,Irak bizim Pazar bölgelerimizdi.Şimdi ise alım yok.’’şeklinde konuştu.

Üreticilerin hasat  dönemini yakından Takip eden İlçe  Tarım müdürlüğü ekipleri nden  Mevlüt Semerci;Rekolte  çok kötü değil ancak Aşırı rüzgarlar elma  kalitesini düşürdü.Bahçelerde sulama yapılamadığından rüzgarlarda meydana gelen zararları üreticilerimiz önleyemedi.’’dedi.

Konya bölgesinin üçüncü büyük elma yetiştirici bölgesi özelliği taşıyan Yalıhüyük’te toplam 64.000 elma ağacının bulunduğu belirtiliyor. Bu ağaçlar da çeşit olarak Golden Delicious, Starking Delicious, Granny Smith(Arjantin ), Fuji, Red Chief ve Gala olmak üzere çeşitlere ayrılıyor.


Elma üreticileri sezondan memnun değil by yalihuyuk

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Yalıhüyüklü elma üreticileri sezonu zararla kapattı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!