Yalıhüyük Cumhuriyet Caddesinde bulunan merkez Cami karşısındaki eski evin duvarında Roma dönemine ait kabartma taşın kitabesinin şifreleri çözüldü.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan BaharYalıhüyük’te bir evin duvarındaki kabartma taşın ne anlama geldiğini anlattı.
Bahar; Çevremizdeki tarihi eserler ve doğal değerlere sahip çıktığımızda yaşadığımız çevre daha da anlam kazanıyor. Böylelikle topraklarımızın değeri daha iyi anlaşılır.’’dedi.
Prof Dr. Hasan Bahar Kabartma taş ile ilgili olarak da;’’ Bu Roma dönemine ait bir kabartma; süvarinin elinde bir şahin olmalı, üstte bir kartal ve geri planda bir hilal var ve daha önde de bir kadın. Bu inançlarla ilgili kartal tanrı Zeus’u, hilal ise tanrı Men’i ve kadın da Kybele’yi simgeliyor. Bu ölen kişinin ruhunun bir çok tanrı ile korumasını yansıtıyor.’’dedi.
Yalıhüyük’e iki kez teknik gezi dolayısı ile geldiğini ifade eden Bahar;’’ Yalıhöyük’ke ben 1990 ve 2005 yıllarında iki üç kez incelemeye geldim. O sıralarda höyük boştu. Ancak sonradan yapılaşma ile tahribat da görülüyor. Ancak höyüğünüzü de korumak lazım. Benim o sırda tespitlerime göre 5000 yıllık bir yerleşmeye sahip.’’diye konuştu.