CUMHURİYET BAYRAMINI COŞKU İLE KUTLADIK

featured

Cumhuriyet Bayramının 93, yıl dönümü İlçemizde düzenlenen törenlerle kutlandı.
28 Ekim Cuma günü Atatürk anıtına çelenk konulması ile başlanan Cumhuriyet Bayramı kutlamaları 29 Ekim Cumartesi günü Kaymakamın ,Makamında kutlamaları kabulü ile devam etti.
Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen Cumhuriyet Bayramı programı Kaymakamın ,Belediye Başkanı nın Öğrenci ve Vatandaşları selamlaması ile başladı. Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri Kaymakam Ali Polat günün önemi ve anlamını belirten konuşması ile devam etti.
Kaymakam Polat Törene katılan vatandaş ve öğrencilerden Cumhuriyete ve değerlerine sahip çıkmasını isteyerek konuşmasında; Osmanlı birinci dünya savaşına kadar onlarca cephede savaşmak zorunda kalmasına rağmen Çanakkalede tarihi bir destan yazarak ölüm kalım mücadelesi vermiştir.Bu başarısı ile yönetim kadaemelerinin içine düşmüş olduğu durumdan Osmanlının çöküşünü engelleyememiş,Sevr’in önünü açmıştır.Birinci dünya savaşından sonra Türkler için iki seçenek kalmıştır. Ya istiklal ya ölüm.Millete ait olduğu yeni bir devlet kurmak gerekiyordu.Türk Milleti Mustafa Kemal’in önderliğinde bu yolu seçecekti.Osmanlı devletinin küllerinden yep yeni bir devlet kuruluyordu.Gerçekten de 23 Nisan 1920 de yeni devleti idareten Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti Mili egemenlik esasına dayanıyordu.Devletin şekli gerçekte Cumhuriyetti.Ancak bağımsızlık mücadelesinin yürütüldüğü bir sırada bu adım açıkça belirtilmesi doğru olmazdı.Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti Mustafa Kemal’in önderliğinde yürüttüğü İstiklal harbini kazanacak ve daha sonrada 1 Kasım 1922 tarihinde saltanatı kaldıracaktı.Tarihler ekim 1923 ü gösterdiğinde artık devletin bir adının konması gerektiği ortaya çıktı.Çünkü saltanat kaldırılınca devletin yapması gereken bütün görevleri Türkiye Büyük Millet Meclisinin hükümeti yapıyordu.Bu sebeple devletin adının olmaması özellikle resmi yazışmalarda sorun oluyordu.Yine bu sıralar Hükümet bunalımının ortaya çıkmasından yararlanan Mustafa Kemal 28 Ekim akşamı yakın arkadaşları ile yaptığı toplantıda ‘yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz.29 Ekim 1923 tarihin dede Türkiye devletinin yönetim şekli Cumhuriyettir hükmünün yer aldığı kanun tasarısı kabul edilerek Yaşasın Cumhuriyet sesleri arasında Cumhuriyet ilan edildi.Yapılan Cumhur başkanlığı seçiminde Devletimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal oy birliği ile Cumhurbaşkanı seçildi.Cumhuriyetin büyük bir coşku ile ilanı ile yeni Türk devletinin adı konuldu.Böylece devlet rajminin nasıl olacağı tartışmalar son buldu ve Devlet başkanlık konusu da kesin olarak çözüme kavuştu. Yakın zamanda 15 Temmuzda yaşadığımız olaylar bize göstermiştir ki Cumhur her zaman iradesine ve Bağımsızlığına sahip çıkmıştır ve çıkacaktır.Cumhur 93. Yılında dahi genç cesur kararlı bir şekilde durarak Cumhuriyetinin kıymetini bilmiştir.Bu duygularla Milli Mücadelede emeği geçen ,bu topraklara kanını döken Bu topraklar için canını veren şehitlerimizi rahmet ve Minnetle anıyoruz.’’dedi.
Garnizon Komutanı Hakan Doğan,Belediye Başkanı Hasan Koçer ve diğer Protokolün yanı sıra Öğrenci ve İlçe Halkının katıldığı Bayram programında folklor ekibi gösterileri sergilendi,öğrenciler tarafından günün önem ve anlamına uygun şiirler okundu.
Programın son bölümünde ise Şiir ve Kompozisyon dalında düzenlelen yarışmalarda birinci olan öğrencilere ilçe protokoü hedi verdi. Yalıhüyük Çok Programlı Anadolu Lisesi Bando takımı eşliğinde geçit töreni ile Bayram programı sona erdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
CUMHURİYET BAYRAMINI COŞKU İLE KUTLADIK

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!