2. Abdülhamid Han’ın Kitapları Gün Yüzüne Çıkıyor

featured

2.Abdulhamid’in tercüme ettirdiği 1616 Kitap’tan birisi olan Morgan’ın ifşaatı kitabı günümüz Latin Alfabesine aktarıldı.

Osmanlı Öğrenmek isteyenlere de ışık tutacak bu eser Yalıhüyük Halk Eğitim Merkezi Müdürü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Bölümünde Yüksek Lisans mezunu Mustafa Metli Tarafından Latin alfabesine çevrilerek kitap olarak yayınlandı.

Metli: “Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Bölümünde Yüksek Lisans öğrenimim esnasında Hocam Prof. Dr. Caner ARABACI tarafından başlatılan 2. Abdülhamid Han’ın Yabancı Dillerden Osmanlı Türkçesine Çevirttiği ve Okuduğu Kitaplar Projesinin bir parçası olarak aslı İngilizce olan Oswald John Frederick CRAWFURD tarafından yazılmış Sultan’ın Rıza isimli tercümanınca dönemin Osmanlı Türkçesine çevrilmiş olan Morgan’ın İfşaatı isimli eseri günümüz Latin Alfabesine aktardık. ‘’dedi.

Metli, kitap ile ilgili verdiği bilgilerin devamında;’’ 2. Abdülhamid tarihimizde kitaplara ilgi duyan padişahlarımızın başında gelir. 1616 adet kitabı tercüme ettirdiğini ve kitapların tam listesini yine bu projenin bir parçası olarak Gülistan UÇAR yüksek lisans teziyle ortaya koymuştur ve çalışması da kitap olarak yayınlanmıştır. Sultan’ın Polisiye Roman türüne özel bir ilgisi vardır. Bizim Latin Alfabesine çevirdiğimiz Mogan’ın İfşaatı da polisiye macera türünde yazılmıştır. Bu çalışmalarla hem edebiyat hem de tarih alanına katkı sağladığımız için mutluyuz.” Diyerek sözlerini tamamladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
2. Abdülhamid Han’ın Kitapları Gün Yüzüne Çıkıyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!