Suğla Gölü Konya Ovası’na kazandırılacak

Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası, yeraltı sularındaki azalma ve bilinçsiz tüketim sebebiyle tehlike sinyalleri veriyor. Konya Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, son yıllarda yaşanan kuraklık ve bilinçsiz su kullanımının, yeraltu sularının yüzde 40'ına sahip Konya Kapalı Havzası'nın tehlike sinyalleri vermesine sebep olduğunu söyledi. 

Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, Konya'da son 5 yıl içerisinde metrekareye düşen yağış miktarının ortalamanın oldukça altında kaldığını, bunun üzerine bir de bilinçsiz su kullanımı eklenince tehlike çanları çalmaya başladığını kaydetti.

Türkiye'nin tahıl ambarı Konya bölgesinde 1 milyon 704 bin hektar sulama arazisi bulunduğuna değinen Çöklü, "Bu alanın tamamının sulanması için Konya su potansiyeli yeterli değil. İlk planda Akdeniz'e dökülen ve kullanılmayan suları kullanır hale getirmek için çalışma başlatıldı.

Suğla depolamasında 130 milyon metreküp suyun Konya Ovası'na kazandırılması hedefleniyor. Bu sular Akdeniz'e boşalan kullanılmayan sulardır" dedi.

Faruk Çöklü, yeraltı sularında yaşanan azalmanın devam etmesi halinde Tuz Gölü'ndeki suyun tersine doğru akmaya başlamasına neden olabileceğini ileri sürerek, "Bu da 1 milyon 150 bin metreküp suyun tamamen kullanılmaz hale geleceği anlamına geliyor. Yeraltı suyunun akış yönü Kuzey Toroslar'dan Tuz Gölüne doğru oluşmaktadır.

Şu an için bir tehlike yok ama tedbir alınmadığı takdirde yeraltı suyunun  Tuz Gölü seviyesinin altına düşmesi durumunda göldeki suyun tersine dönmesi gibi oluşum olabilir. Bu kabul edilemez bir olaydır. Çünkü su tuzlanır. Büyük kayıp olur" diye konuştu.

Konya Ovası'nın su sorununun Mavi Tünel ile çözülebileceğine değinen Çöklü, "İhale süreci devam eden projenin hayata geçirilmesiyle Konya'nın orat vadeli su problemi  çözülecek ve yeraltı suyunun beslenmesi  de sağlanmış olacak.

Proje Göksu Havzası'nın  Akdeniz'e boşalan ve kullanılmayan suyunun yıllık 414 milyon metreküpünün  Konya Ovası'na kazandırılmasını öngörmektedir. İhale süreci başlamıştır.

Mavi Tünel sonuçlandırıldığı takdirde Konya'nın orta vadeli su sorunu çözülmüş olacaktır. Aynı zamanda kentin uzun vadeli içme suyu problemi de  halledilecektir. Yeraltı sularının beslenmesi bu projeyle mümkün olacak. Büyük bir özlemle projenin tamamlanmasını beklemekteyiz''

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Suğla Gölü Konya Ovası’na kazandırılacak

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!