O zaman devleti destekleyen bir Kayapınar bir Yalıhüyük vardı

Vatan ve millet sevgisi, ülkenin bölünmez bütünlüğüne olan inanç, her Türkün olduğu gibi Yalıhüyüklülerin de kanlarında dolaşan asil kanda mevcuttu. Bunun en önemli göstergelerinden biri olan Delibaş isyanındaki vakayı Kayapınar köyünden Ahmet Çavuş (Ahmet KELEŞ) şöyle anlatıyor:

“Osmanlı zamanında askeri terhis ediyorlar. Ama zaman geçmeden geri çağırıyorlar. O sıralar gruplaşma çeteleşme hat safhada. Zamanın Bozkır karakol komutanı köylümüz Hacı Mustafa oğlu Ahmet Bey idi. Cevizlili İbrahim Efe diye birisi çete kurmuş. Haylide kalabalık bir çetesi varmış. Bunun eşkıyaları hükümet konağını basıyorlar ve karakol komutanı Ahmet Bey ile çarpışıyorlar. İbrahim Efe Kayapınar’ı basalım hepsini öldürelim der. Fakat eşkiyalar içerisinden Veli Çavuş denen birisi “Biz oraya 100 kişi ile gidersek 10 kişi ile geri geliriz. Karşısında kaya var hepimizi avlarlar” der. Bunun üzerine İbrahim Efe haince bir plan yapar ve Ahmet Beye sulh edelim görevinin başına geç diye köye mektup yazar.Mektubu okuyan Ahmet Bey bunun bir oyun olduğunu anlar ama köy halkı köyden dışarıya çıkamadığı için bunalır. Bunun üzerine Ahmet Bey görevine geri dönmek için bir grup köylüyle beraber Bozkıra gelir ve görevinin başına geçer. Çete üyeleri bir bahaneyle köylülerle çatışmaya girerler ve makineli tüfekle tarayarak hepsini öldürürler. Ahmet Bey hükümet konağından dışarı çıkmaz ve canını kurtarır.Bunun üzerine babasına 1 kg altın getir oğlunu al derler.
Babası altını verir ama yinede Ahmet Beyi öldürürler.Bu olaydan sonra köy halkı köyden dışarı çıkamaz ve perişan olur.Bir süre sonra Kuvayı Milliye gelir ve köy kurtulur.Şehitliğin yarısı bizim köylü.O zaman devleti destekleyen bir Kayapınar bir Yalıhüyük vardı”

Kaynak: Kayapınar Köyü Websitesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
O zaman devleti destekleyen bir Kayapınar bir Yalıhüyük vardı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!