İçeriçumra’da kişi başına gelir 10 bin dolar

Türkiye'de kişi başına gelir 5 bin doların bile altındayken, Konya'nın Çumra ilçesine bağlı İçeriçumra beldesi pancar, kavun, fasulye ve hububat üreterek kişi başına gelirini 10 bin doların üzerine çıkarmayı başardı.

Tarıma teknolojiyi katarak elde ettiği gelirle adeta Avrupa kentleriyle yarışan belde, mevcut durumu da yeterli görmüyor. İçeriçumra'da geliri artırmak için şimdi de bilimsel hayvancılık çalışmalarına başlandı. Eski usül ahırlar kapatılıyor.
Kuruluş çalışmaları başlayan besi bölgesinde üç veteriner çalıştırıyorlar. Beldede ilk hedef yıllık kişi başı 12 bin dolar gelir…

5 bin kişiye iş veriyor

Binlerce ton sebze, meyve ve hububat üreten beldede hayvancılık da giderek gelişiyor. Günlük süt üretimi şimdiden 30 – 35 ton civarına çıkarılmış.
Potansiyeli giderek artan 15 bin nüfuslu İçeriçumra, her yıl binlerce mevsimlik işçi göçü de alıyor. Yaz aylarında belde nüfusu 20 bin kişiyi buluyor. 

Doğan ve Koç çiftliğini gezip örnek aldılar

İçeriçumra Belediye Başkanı Şaban Taşdelen, modern hayvancılığa geçme kararı almadan önce Şanlıurfa ve Gümüşhane'ye giderek Koç Grubu ve Doğan Grubu'na ait modern hayvancılık tesislerini yerinde incelediklerini söyledi. Taşdelen internet üzerinden Tarım Bakanlığı'yla koordinasyon sağladıklarını dile getirerek, "Bilimsel hayvancılığa yeni giriyoruz. Çiftliğimizde şimdiden 3 veterinerle çalışıyor. Hayvancılıkta yeniyiz ama tarımda teknolojiyi uzun zamandır takip ediyoruz" dedi.

60 bin bodur elma ağacı diktiler

İçeriçumra'da yılda ortalama 150 bin ton pancar, 130 bin ton hububat, 30 bin ton fasulye, 12 bin ton bakliyat, 5 bin ton mısır ve binlerce ton kavun, karpuz, domates üretiliyor. Beldenin 5 bin ton da kuruyemişlik kabak çekirdeği üretimi var.
Beldede şimdi de meyve üretimini artırma çalışmalarına hız verilmiş durumda. 60 bin bodur elma, 12 bin kiraz ve 10 bin şeftali – nektarin ağacı dikilmiş.
Meyvecilikte de önemli bir üretim payı kapmayı hedefleyen İçeriçumra'da hedef yaklaşık 100 bin meyve ağacı olarak belirlenmiş.

Kişi başına gelir hedefi 12 bin dolar

Türkiye'de kişi başına gelir 2005 yıl sonu itibariyle 5 bin 8 dolar olarak açıklanmıştı.
Kurlardaki nispi yükselme ile bu rakamın şimdi 5 bin doların biraz altında olduğu tahmin ediliyor. Oysa İçeriçumra'da kişi başına gelir 10 bin dolar. Beldenin yakın hedefi 12 bin dolara çıkmak.

Herkesin sütü 40 kuruş İçeriçumralı'nın 55

Hayvancılığını geliştirmek için çalışan İçeriçumra'da organize hayvancılık bölgesi kurma çalışmaları da uyor. Yaklaşık 5 bin dekar üzerine kurulacak Çumra Organize Besi Bölgesi'nde, 4 bin büyükbaş hayvan barınacak. İlkel metotlardan modern hayvancılığa geçiş yapacaklarını belirten Taşdelen, şunları söyledi:
"Hijyenik yöntemlerle sağılacak sütü oldukça yüksek bir fiyata satacağız. Hollanda'da üretilen sütle aynı kalitede üretim yapıyoruz. Diğer sütlerin litresi 40 kuruşken bizde 55 kuruş. Buraya Avrupa Birliği standartlarında süt üretmek isteyenleri çağırıyoruz. Şimdiden üçte birinin talibi çıktı. Ayrıca büyük süt firmaları da ürün talebinde bulunmaya başladı. Organize Besi Bölgesiyle süt üretimini günde 80 tona çıkaracağız."

Her fakir aileye iki ineğin sütü bağlanıyor

Kişi başı geliri 10 bin doları bulan İçeriçumra'da düşük gelirli az sayıdaki vatandaşla dayanışma için de ilginç bir yöntem bulunmuş. Belediye, Çumra Sosyal Dayanışma Vakfı'yla birlikte bir yardım programı oluşturmuş. Buna göre, kurulan bir çiftliğe, İçeriçumra'daki her fakir aile için iki damızlık süt ineği koyuluyor.

Hayvan maliyetini vakıf, çiftliğin altyapı masraflarını da belediye karşılıyor. İçeriçumra'da 15 bin kişi yaşıyor. Bu da yaklaşık 4 bin 500 aile ediyor. Yetkililer, bu alilerden 200'ünün gelir düzeyinin düşük olduğunu belirtiyor. Yapılan hesaba göre çiftlikte 400 inek olması hedefleniyor.
Çiftlikte şimdiden 330 hayvana ulaşılmış. Bu hayvanların süt gelirleri de düşük gelirli ailelere ve şehit yakınlarına dağıtılıyor. Yardım aile başına ayda 300 – 350 YTL arasında gerçekleşiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
İçeriçumra’da kişi başına gelir 10 bin dolar

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!