Konya-Köln işbirliği arayışı

Konya ve Almanya’nın Köln şehri arasında, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen konferansta, gelişecek ilişkilerin iki şehre de önemli kazanımlar getireceği vurgulandı.

Konya ve Almanya’nın Köln şehri arasında, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine yönelik Mevlana Kültür Merkezi’nde ‘Konya Köln Olanaklar, Şanslar ve Gelecek Perspektifler’ konulu konferans düzenlendi. Bir dizi inceleme ve ziyaret için Konya’ya gelen Türk – Alman Sanayi ve Ticaret Odası (TD – IHK) Heyeti’nin yanı sıra çok sayıda işadamının katıldığı konferansta Konya’nın yatırım için artıları ve eksileri masaya yatırıldı.

KONYA’NIN POTANSİYELİ YABANCI YATIRIMCIYA TANITILMALI

Konferansın oturum başkanlığını yapan TD-IHK Başkanı ve Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, iki şehir arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde köprü vazifesi kurmak için Konya’ya geldiklerini ifade etti. Konya ve Köln arasında kurulacak ilişkilerin iki şehre de önemli kazanımlar sağlayacağını vurgulayan Şahin, “Neden Konya diye düşünülürse. Konya’nın gerçekten büyük bir yatırım potansiyeli var. Bu potansiyel iki şehir arasındaki ilişki ile geliştirilebilir. Ayrıca ben kendim Konyalıyım” dedi. Şahin, Konya ve Köln arasında kurulacak olan ikili ilişkilerin Türkiye’nin AB üyeliğine de katkı sağlayacağına dikkat çekerek, “AB ülkeleri Orta ve Doğu Anadolu’nun gelişmemesi nedeniyle Türkiye’ye sıcak bakmıyor. Eğer iki şehir arasında ilişkiler geliştirilirse Avrupa’nın Anadolu’ya bakış açısı da değişecektir. İlişkilerin geliştirilmesi için 150 – 200 kişilik bir Konyalı sanayici gurubunu mayıs ya da nisan ayında Köln’de ağırlayacağız. Köln’ün ardından Stungart’da da aynı toplantıyı düzenleyeceğiz. Bu sayede Konya’yı Almanya’ya pazarlayacağız. Konya Avrupa’yı yakarlarsa bu diğer illere de örnek olacaktır” diye konuştu. Konya’nın en önemli sorununun imaj sıkıntısı olduğunu vurgulayan Şahin, Konya’nın hep olumsuz olaylar ile gündeme geldiğinden yakındı.

ÜRETİME YÖNELİK YABANCI YATIRIMA İHTİYACIMIZ VAR

Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, devletten yatırım desteği almadan kendi çabası ile Türkiye’nin Sanayi Merkezleri’nden biri haline gelen Konya’nın yabancı yatırımlar için cazibe merkezi olduğunu açıkladı. Konya’nın Türkiye’nin parlayan yıldızı olduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, fakat bu şehrin teşvik kapsamı dışına çıkarılarak cezalandırıldığını kaydetti. Büyükhelvacıgil, Türkiye’nin en önemli sorunlarından olan istihdam sıkıntısının yabancı yatırımlar ile giderilebileceğini vurgularak, “Fakat yatırımdan kastımız. İmalata ve üretime dolayısıyla istihdama dayalı yatırım. Maalesef yabancılar ülkemizin finans sektörüne yatırım yapıyor. Geçtiğimiz sene ülkemize 48 milyar dolar yatırım yapılmış bu yatırımların sadece 9 milyar doları üretime dönük. Biz üretime dönük yatırımdan yanayız” dedi.

KONYA’DAKİ MANZARA YABANCI YATIRIMCIYA TANITILMALI

Köln Şehri Ekonomi Daire Başkanı Dr. Nobert Walter Borjans, konuşmasında iki şehir arasında kurulacak ilişkilerin Köln’e de büyük kazanımlar getirebileceğini söyledi. iki şehrin de karşılıklı fırsatlarını değerlendirmesi gerektiğinin altını çizen Borjans, düzenlenen konferansın bu anlamda dönüm noktası olabileceğini anlattı. Borjans, Konya’nın en önemli sıkıntısının imaj sorunu olduğunu belirterek şunları söyledi; “Ben eski Alman Cumhurbaşkanı’nın sağ kolu olmama ve şu anda Köln Belediyesi’nin ekonomi dairesi başkanı olmama rağmen Konya’yı ilk defa duydum. Ben Konya’yı nasıl tanıyamadıysam birçok Almanyalı işadamı da Konya’yı tanımıyor. Ama neredeyse buradaki herkes Köln’ü tanıyor. Konya’yı iyi pazarlamalısınız. Ben burada gördüğüm manzaradan çok memnun oldum. Bu manzara herkese anlatılıp gösterilmelidir. O zaman yabancı yatırımları şehrinize çekebilirsiniz.”

KONYA’NIN YATIRIM POTANSİYELİ DİĞER ŞEHİRLERE ÖRNEK

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, Konya’nın sanayi, ticaret ve turizm bakımından büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek, bu potansiyeli yabancı yatırımcılara pazarlamaya çalıştıklarını ifade etti. Konya’nın Türkiye’nin en geniş tarım arazilerine ve en büyük tarımsal üretim kapasitesine sahip ili olduğunu belirten Akyürek, “Konya öz kaynakları ile şu anki konumuna gelmiştir. Bununla gurur duyuyoruz. Türkiye’nin AB ile müzakere sürecinde en çok ziyaret edilen il Konya. Bunun sebebi AB’nin Anadolu’ya büyük önem vermesi ve Konya’nın Anadolu’nun model şehri olmasıdır. İnşallah çalışmalar sonrasında ikili ilişkilerimiz geliştirilir bu sayede Konya ve Köln önemli kazanımlar elde eder. Biz bunun sağlanması için elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Konya-Köln işbirliği arayışı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!