Sağlıklı bir hayat için düzenli beslenme şart

Akdeniz ülkelerinde zeytinyağı tüketimi ve sebze-meyve tüketimi çok olduğu için insanları oldukça sağlıklı olduğu, diyabet ve kalp hastalıklarının da diğer ülkelere göre daha az rastlandığı bildirildi…

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle Türk Diyabet Vakfı Konya Şubesi tarafından “ Diyabet ve Beslenme Konulu” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Türk Diyabet Cemiyeti Konya Şube Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kaya, sağlıklı bir hayat için düzenli beslenmenin şart olduğunu söyledi.

AKDENİZ ÜLKELERİNDE DİABET AZ GÖRÜLÜYOR

Akdeniz ülkelerinde diyabet ve kalp-damar hastalıklarının diğer ülkelere göre daha az görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Ahmet Kaya, “Akdeniz ülkelerinde beslenme nedeniyle diyabet ve kalp-damar hastalıkları diğer ülkelere göre düşüktür. 18 Akdeniz ülkesinde zeytin, zeytinyağı tüketimi ve sebze-meyve tüketimi çok olduğu için insanları oldukça sağlıklı. Özellikle kırmızı et tüketimi de Akdeniz ülkelerinde fazla değil. Buda bu ülke insanlarının daha sağlıklı oluyor” dedi.
Diyabetli insanın da diğer insanlar gibi beslenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kaya, “Diyabet hastaları kesinlikle 3 ana öğün ve 3 ara öğün yemek yemelidir. Ayrıca insulinileri ihmal etmemelidir. Beslenme kesinlikle çok önemlidir. Şeker hastaları ağır gıdalar tüketmemelidir. Şeker hastaları sağlıklı beslenmelidir. Günlük kalori ihtiyaçlarını karşılamalıdırlar. Karbonhidratlı lifler tüketilmelidir. Gıdalardaki yağ oranı en fazla yüzde 30 oranında olmalıdır. Yine günde en fazla 6 gram tuz tüketilmelidir” diye konuştu.

DİABET HASTALARI DA SPOR YAPABİLİR

Diabet hastalarının bütün sporları yapabileceğini ifade eden Prof. Dr. Kaya, şunları söyledi: “Diabet hastalarının bazı sporları yapamayacağı söyleniyor. Diabet hastalarının motosiklet ve yüzme sporlarını yalnız başlarına yapmaları sakıncalıdır. Yüzme esnasında bu hastalara kriz gelebiliyor. Diabet hastaları spor yapacakları organlarına insulin kesinlikle vurulmamalıdır. Diabet hastaları haftada 30-45 dakika arası yürüyüş yapmalıdır. Bu sayede daha zinde kalacaklar ve sağlıklarını koruyacaklardır. Sıradan bir yürüyüş bile çok faydalı olacaktır. Düzenli eksersizler her zaman yapılmalıdır. Diabet hastaları giyimlerini de dikkat etmek zorundadır. Yünlü çorap giymelidirler. Yine topuklu ve düz tabanlı ayakkabılardan kesinlikle giymemelidir”

Kilolu diyabet hastalarının zayıflamak için çalışması gerektiğini aktaran Kaya, sağlıklı bir vücudun diyabete karşı direncinin daha fazla olacağını da sözlerine ekledi. Katılımın az olduğu konferansın ardından davetlilere ücretsiz şeker taraması yapıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Sağlıklı bir hayat için düzenli beslenme şart

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!