Ayçiçeği tohumluğu ihracı arttı

Yaklaşık 50 bin dekar alanda yüksek verimli hibrit ayçiçeği tohumluğu üretimi yapılan Konya, yurt dışına yılda 5.5-6 bin ton hibrit ayçiçeği tohumluğu ihraç ediyor…

Konya Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 20 yıl önce Konya’da son derece az olan ayçiçeği ekim alanı, son yıllarda hızla arttı.

Çiftçi için hububat ve pancara iyi bir alternatif ürün olan yağlık ayçiçeği üretimi, geçen yıl 40 bin dekarda 7-8 bin ton civarındayken, bu yıl Konya Ovası’nda yağlık ayçiçeği ekim alanı geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 2 kat artarak 80 bin dekara ulaştı. Üretim miktarı ise yaklaşık 16-20 bin tonu buldu.

Yağlık ayçiçeği üretimi özellikle iç piyasadaki yağ üreticisi firmaların hammadde ihtiyacının bir bölümünü karşılarken, Konya’da 15-20 yıldır ihracata yönelik yapılan hibrit ayçiçeği tohumluğu üretimi ise ülkeye sağladığı döviz girdisi açısından büyük önem taşıyor.

TOPLAM YILLIK HİBRİT ÜRETİMİ 7 BİN 500 TON

Hibrit tohumlukların en büyük özelliğinin, sadece bir defa ekilebilen yüksek verimli tohumluk özelliği taşıması olduğunu anlatan yetkililer, şunları kaydetti:

“Konya’da 5-6 tohum firması, belli bölgelerde sözleşmeli çiftçilerle birlikte, hem yurt dışı hem de yurt içi piyasası için hibrit ayçiçeği tohumluğu üretimi yapmaktadır. Halen yaklaşık 50 bin dekar alanda yüksek verimli F-1 çeşidi hibrit ayçiçeği tohumluğu üretimi yapılan Konya, yurt dışına yılda 5.5-6 bin ton hibrit ayçiçeği tohumluğu ihraç ediyor. İç piyasaya sunulan tohumluklarla birlikte Konya Ovası’nda halen hibrit ayçiçeği tohumluk üretimi yaklaşık 7 bin 500 tonu bulmaktadır. Konya’yı yurt dışına ve iç piyasaya yönelik hibrit ayçiçeği üretim merkezi haline getiren şey ise ovanın, ayçiçeği bitkisinde hastalığa meydan vermeyen düşük nispi nem düzeyi…”
Hibrit ayçiçeği tohumluğu üretiminin, firmalara önemli miktarda kar sağladığını ifade eden yetkililer, bu üretimin çiftçiye de hatırı sayılır bir kazanç fırsatı sunduğunu, bölge tarımına tarım işçisi istihdamı açısından da katkı sağladığını bildirdi.

Yetkililer, bu rakamların aynı zamanda Konya’nın, Türkiye’de ihracata yönelik en fazla hibrit ayçiçeği tohumluğu üreten il olduğunu gösterdiğini, hibrit ayçiçeği ekim alanının Konya’da birkaç yıl içinde 60 bin dekarı bulmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Ayçiçeği tohumluğu ihracı arttı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!