Kaçak su kuyuları sulak alanları azaltıyor

Suğla Gölü, doğal göl olma özelliğini kaybetti. Kurudu, göl özelliğini kaybetti, şimdi su depolama alanı olarak kullanılıyor…

Su kaynaklarının hoyratça kullanılması Konya Kapalı Havzası’nın geleceğini karartıyor. Sulak alanlar hızla kururken, yer altı sularında yılda 1-2 metre düşüş yaşanıyor.

40 YILDA 3 VAN GÖLÜ YİTİRDİK

Konya Kapalı Havzası’nın Akılcı Kullanımına Doğru Projesini yürüten Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF-Türkiye) verileri, bölgenin su kaynaklarındaki olumsuz gidişi gözler önüne seriyor. WWF Türkiye Su Kaynakları Program Müdürü Buket Bahar Dıvrak, Türkiye’de son 40 yıl içinde 1 milyon 300 bin hektar -Van Gölü’nün üç katı kadar- sulak alanın yok edildiğini ifade ediyor.

26 BİN KAÇAK SU KUYUSU VAR

Havzadaki 50 bin yer altı su kuyusunun 26 bininin kaçak olduğunu hatırlatan Dıvrak, Eşmekaya ve Hotamış sazlıkları ile doğal bir gölden depolama alanına dönüşen Suğla’yı kaybedilen sulak alanlara örnek olarak gösteriyor. Dıvrak, atıkların arıtılmadan sulak alanlara bırakılmasının ve aşırı otlatma nedeniyle çayır-mera alanlarının bozulmasının havzada bir diğer önemli sorun olduğunu kaydediyor.

SULAK ALANLARI NASIL KAYBETTİK?

“Özellikle tarımsal sulama amacıyla yapılan ve sürdürülebilir olmayan su yönetimi uygulamaları Konya Havzası’ndaki sulak alanları belirgin biçimde etkilemiştir” diyen Buket Bahar Dıvrak, suyun doğal akış yönünün değiştirilmesi, yanlış tarımsal sulama yöntemlerinin kullanılması ve yeraltı sularının kontrolsüz bir şekilde çekilmesinin sulak alanların kurumasına yol açtığını vurguluyor.

SULAK ALANLAR NASIL YOK OLUYOR?

Sulak alanların azalmasında rol oynayan faktörler şu şekilde sıralanıyor:
* Yeni tarım, yerleşim ve rekreasyon alanları açmak için sulak alanlar kurutuluyor veya zarar görüyor.
* Gereğinden fazla yapılan tarımsal sulamalar ya da sulak alanları dikkate almadan tasarlanan su yönetim projeleri sebebiyle kuruyor.
* Evsel ve endüstriyel atıklarla kirletilmekte ve dolduruluyor.
* Üreme dönemlerinde ve yasaklanmış usullerle yapılan avcılık ve balıkçılık nedeniyle bozuluyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Kaçak su kuyuları sulak alanları azaltıyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!