Buğday ve mısır stokları eriyor

Dünya buğday üretiminin geçen yıla göre 31 milyon ton ve mısır üretiminin 5 milyon ton az beklenmesi ile talebin giderek artmasının stokların erimesine yol açtığı bildirildi…

Uluslararası Hububat Konseyinin (IGC) Kasım tarihli raporundan edindiğimiz bilgiye göre, Temmuz 2006/Haziran 2007 dönemi dünya buğday üretimi, geçen yıldan 31 milyon ton daha düşük olarak 587 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Raporda, Rusya’da kanatlı sayısının artışına bağlı olarak yemlik kullanımının artması, Avustralya’da da otlakların sıcaklardan kuruması yüzünden hayvanların daha fazla yemle beslenmesi zorunluluğunun olması nedeniyle dünya buğday tüketiminin, bir önceki raporda belirtilen tahminden 1 milyon ton daha fazla (607 milyon ton düzeyinde) olacağının beklendiği belirtildi.

Konseyin Kasım ayı son raporunda, küresel buğday stoklarının geçen yıla göre yüzde 15,5 oranında azalarak Temmuz 2006/Haziran 2007 dönemi sonunda 114 milyon tona düşeceğinin tahmin edildiği kaydedildi. Buna göre, beş başlıca ihracatçı ülkenin 55 milyon ton olan düzeyinde olan stoklarının 2006/07 sezonu sonunda 32 milyon tona düşmesinin beklendiği de ifade edildi.

MISIRDA DA DURUM FARKLI DEĞİL

IGC, söz konusu raporunda, ABD ve AB’nin üretim tahminlerinde yapılan ilave azaltmalar paralelinde, Temmuz 2006/Haziran 2007 dönemi dünya mısır üretimi öngörüsünü, geçen rapordan 2 milyon ton, geçen yıldan ise 5 milyon ton düşürerek 688 milyon ton düzeyinde açıkladı.

2006/07 sezonu dünya mısır tüketimini geçen yıldan 21 milyon ton daha fazla 721 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesini bekleyen IGC, Pasifik Asya’nın kanatlı ve domuz eti sanayilerindeki devam eden büyümeye bağlı olarak mısıra olan talebin arttığını bildirdi.

Dünya buğday ticareti öngörüsünü 0.9 milyon ton yükselterek rekor şekilde 81.5 milyon ton düzeyinde olacağını tahmin eden IGC, 2006/2007 dönem sonu küresel mısır stoklarının geçen yıla göre yüzde 26,4 oranındaki azalmayla 92 milyon tona gerilemesinin beklendiğini açıkladı.
Rapora göre, mısırda söz sahibi olan ABD’nin, sezon sonundaki mısır stoklarının ise geçen yıla göre yüzde 52,5 oranındaki düşüşle 23.8 milyon ton civarında olması bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Buğday ve mısır stokları eriyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!