21 yıllık proje için ilk adım atıldı

Yılda yaklaşık 414 milyon metreküp suyu Akdeniz yerine Konya ovasına getirecek Mavi Tünel tarımsal ekonomi kadar doğal yaşama da büyük katkı sağlayacak…

Türkiye’nin ilk sulama projesi olma özelliği taşıyan KOP’un en önemli ayağını Mavi Tünel oluşturuyor. Konya Kapalı Havzasının kurtuluş reçetesi olarak gösterilen ve ovaya ekonomik açıdan büyük getirisi olacak Mavi Tünel Projesi, hazırlandığı 1985 yılından bu yana hayata geçirilmeyi beklerken, projenin aşırı yer altı suyu çekimini ve çöküntü obruklarının oluşmasını engelleyeceği aynı zamanda atık suların değerlendirilip, kuruyan göllere ve su takviye edilmesiyle ovadaki verimliliğin artmasını sağlayacağı belirtiliyor. En önemlisi ise sulanmayan birçok kıraç alanın sulamaya açılmasıyla Konya’daki bitki deseni değişecek ve üretim çeşitliliği sağlanacak. Ayrıca Mavi Tünelin tamamen hayata geçmesinden sonra yılda 2 milyon tonun üzerinde sebze üretimi yapılacağı, sanayiciye ucuz hammadde sağlanacağı ve 100 bin kişinin istihdam edileceği de belirtiliyor.

50 milyon YTL’lik bütçe ayrıldı

Proje için ilk kez bu hükümet döneminde somut adım atılarak 50 milyon YTL’lik bütçe ayrıldı. Devlet Su İşleri, Konya Ovaları Sulama Projesi’nin önemli ayaklarından biri olan Bağbaşı, Bozkır, Avşar barajları ile 17 kilometre uzunluğunda bir tünel ve HES’ten oluşan “Mavi Tünel Projesi”nde son aşamaya gelindi. Bağbaşı Barajı ile Mavi Tünel için 15 Ağustosta ön yeterlilik ihalesine çıkıldı.

İlk teklifler gelmeye başladı

Proje için ilk teklifler dün gelmeye başladı. Verilen teklifler DSİ tarafından değerlendirilecek ve ihaleyi hangi firmanın aldığı önümüzdeki günlerde açıklanacak. Projenin tamamlanması ile Türkiye ekonomisine yılda yaklaşık 470 milyon YTL katkı sağlanacağı öngörülüyor.

Birçok sulama ve enerji projesini kapsayan Konya-Çumra Merhale Projesi içinde yer alan Mavi Tünel Projesi, Konya Havzası’na dışardan su getirme çalışmaları çerçevesinde ilk olarak 1985 yılında gündeme geldi. O günden bu yana birçok kez ele alınan Mavi Tünel Projesi, özellikle son yıllarda görülen kuraklığa ve sulak alanların yok olmasına karşın bugüne kadar hayata geçirilemedi. Proje için ilk kez bu hükümet döneminde somut adım atılarak 50 milyon YTL’lik bütçe ayrıldı.

DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkaya, Konya’ya dışardan su getirilmesinde en önemli proje olan Mavi Tünel’in kaçak kuyular yüzünden yeraltı su seviyesinin hızla düştüğü, sulak alanların giderek azaldığı Konya Kapalı Havzası için vazgeçilmez olduğunu bildirdi.10 yıl öncesine kadar yağmur ve kar yağışlarının yeterli düzeyde olması nedeniyle yeraltına yılda ortalama 1 milyar 150 milyon metre küp su indiğini vurgulayan Pınarkaya, son yıllarda ise kuraklık nedeniyle yer altına inen suyun azaldığını, bir yılda çekilen suyun ise neredeyse 2 milyar metre küpe yaklaştığını söyledi. Binlerce kaçak kuyudan kontrolsüz olarak su çekilmeye devam edildiğini dile getiren Pınarkaya, “Bunu takip etmek neredeyse olanaksız. Yağış az düşünce çiftçi hemen bir kuyu açarak yeraltından su çekmeye başlıyor. İşte bu noktada Mavi Tünel Projesi’nin önemi daha açık ve net olarak ortaya çıkıyor. Yıllardır üzerinde konuşulan Mavi Tünel için 2006 yılında 50 milyon YTL’lik ödenek ayrıldı. Yaklaşık 230 milyon YTL dış krediyle hayata geçirilecek Mavi Tünel Projesi için şu anda ihale süreci devam ediyor. Bu ay içinde ihale kesinleşecek ve çalışmalar başlayacak. Bin 800 gün yani yaklaşık 5 yılda tamamlanacak proje kapsamında baraj ve 17 kilometre uzunluğunda tünel yapılacak. 414 milyon metre küp su, kuruyan Hotamış Sazlığı’nda yapılacak bir depolamada toplanacak” dedi.

EKONOMİ VE DOĞAL HAYAT CANLANACAK

Pınarkaya, Göksu Havzasında yağmur ve kar sularıyla toplanan 414 milyon metre küp suyun Akdeniz yerine Konya Ovası’na getirilmesiyle bölgenin özellikle tarımsal ekonomi açısından canlanacağını belirtti.

Öncelikle depolama da olsa Hotamış Sazlığı’nın yeniden suyla canlanacağını ifade eden Pınarkaya, Mavi Tünel ile kaçak kuyulardan kontrolsüz su çekilmesinin önlenmesinin, sulak alanların korunmasında önemli rol oynayacağını bildirdi.  Çiftçilerin kendilerine daha düşük maliyetle gelecek Göksu Havzası’nın suyunu bulunca yeraltından vazgeçeceğini dile getiren Pınarkaya, “Sulak alanların yok olmasındaki en önemli etken olan kaçak kuyuların kapanacağını düşünüyoruz. Bunun sonucunda Tuz Gölü’nden Düden Gölü’ne ve Meke Gölü’ne kadar birçok sulak alan biraz olsun rahat nefes alacak” dedi.

Pınarkaya, Mavi Tünel Projesi’nin, uluslararası boyutta konuşulan Konya Kapalı Havzası’nda doğal hayattaki kötü gidişin önüne tam anlamıyla geçmese de, set çekebileceğini kaydetti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
21 yıllık proje için ilk adım atıldı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!