Dünya, Mevlana’yı Rumi ismiyle biliyor

İnternetin en gözde arama motorlarından biri olan Google’da “Mevlana” ismiyle 1 milyon 550 bin sayfa bulunurken, “Rumi” olarak tarandığında 3 milyon 910 bin sayfaya ulaşılıyor…

İnternetin en gözde arama motorlarından biri olan Google’da Mevlana’nın en fazla sayfa sayısına sahip anahtar kelimelerden biri olduğunu ifade eden Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Ercan Uslu Uslu, “Fakat dünyada herkes Mevlana’yı bu isimle bilmiyor. ABD ve Batı’da Mevlana olarak değil, Rumi olarak tanınıyor. Bu nedenle, Google’dan taradığınızda “Mevlana” ismiyle 1 milyon 550 bin sayfa, “Rumi” ismiyle tarandığında ise 3 milyon 910 bin sayfaya ulaşılıyor” dedi.

“Anadolulu” anlamına gelen Rumi isminin bize yabancı olmadığını, çünkü Türkiye’de de Mevlana Celaleddin-i Rumi şeklinde kullanımın olduğunu anlatan Uslu, “Doğuya doğru gittikçe Mevlana daha farklı isimlerle anılıyor. Örneğin Afganistan’da O’na, ‘Mevlana Celaleddin-i Belhi’ diyorlar” diye konuştu.

MESNEVİ DÜNYA DİLLERİNE ÇEVRİLMEYE BAŞLANDI, HEDEF 20 DİL

Mevlana’ya, eserlerine ya da onunla ilgili yazılmış kitaplara tüm dünyada olan yoğun ilgi nedeniyle, belediye olarak kendilerinin Mevlana’nın en temel eseri olarak bilinen Mesnevi’yi dünya dillerine çevirmeye ve belli sayılarda bastırmaya başladıklarını dile getiren Uslu, şunları kaydetti:

“Mevlana kitapları tüm dünyada büyük ilgi görüyor. İnsanlar tanıyınca adeta Mevlana’nın fikirleri içinde kayboluyor. Bugüne kadar Mesnevi’nin, Farsça orijinali, Türkçe, İngilizce, Almanca, İtalyanca, Fransızca ve Urduca olmak üzere, toplam 7 dilde basımını yaptık. En büyük özelliği Mevlana’yı kendi kaleminden, aracısız ifade eden bu eserde hedefimiz, 20 dile ulaşmak. Mesnevi’nin bu kadar ilgi görmesinin bence en önemli sebebi, dolaylı telkin yapması, her konuyu hikayelerle insanların aklından çıkmayacak şekilde işlemesidir. Yani Mevlana’yı bu yönüyle çok iyi bir iletişimci olarak tanımlayabiliriz.”

COLEMAN BARKS’IN MEVLANA’SI

Uslu, ABD’de son 4-5 yıldır en çok satan kitaplar listesinden düşmeyen Mevlana kitaplarına ilginin her geçen gün arttığını, “ABD’de Mevlana kitapları içinde en büyük ilgiyi, Amerikalı ünlü şair Coleman Barks’ın yazdığı kitap görüyor. Mevlana’yı ne kadar çok kişi anlarsa, ülkemizin ve kentimizin tanıtımı o kadar fazla olacaktır” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Dünya, Mevlana’yı Rumi ismiyle biliyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!