Mavi Tünel Konya Ovası’nda iklimi yumuşatacak

Konya Ovası’nda iklimi yumuşatarak sert donları ortadan kaldıracak Mavi Tünel Projesi’nin en büyük avantajının, tarımsal verimi yüzde 50 artırması olacağı bildirildi…

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur, Konya Ovası’nda iklimi yumuşatarak sert donları ortadan kaldıracak Mavi Tünel Projesi’nin en büyük avantajının, tarımsal verimi yüzde 50 artıracak olması olduğunu söyledi.

Hepokur yaptığı açıklamada, yapımı uzun yıllardan bu yana gündemde olan, ancak kaynak yetersizliği nedeni ile gerçekleşemeyen Konya Ovası Sulama Projeleri (KOP) kapsamındaki Mavi Tünel’in yapımında ilk adımın atıldığını anımsattı.

52 kilometre uzunluğundaki iki ayrı paralel tünelden oluşan Şanlıurfa tünel sistemlerinden sonra Türkiye’nin en büyük entegre sulama projesi olan Konya Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel inşaatı ve HES ihalesinde tekliflerin alındığını anlatan Hepokur, ihale sürecinin hızla yürüdüğünü, Konya’nın bu anlamda şanslı olduğunu ifade etti.

Konya Ovası’nda iklimi yumuşatarak sert donları ortadan kaldıracak Mavi Tünel Projesi’nin en büyük avantajının, tarımsal verimi yüzde 50 artırması olacağını vurgulayan Hepokur, şunları kaydetti:

“Bu projenin hayata geçirilmesiyle havaya karışan su buharı miktarının artması, kenti daha ılıman bir iklime kavuşturacak. Sulama olanaklarının artması, alternatif bitki çeşitliliğini sağlayacak. Böylece çiftçinin geliri önemli oranda artacak. Ayrıca, Konya’da yer altı suları aşırı çekilme nedeniyle gittikçe azalıyor. Mavi Tünel Projesi, yer altı sularındaki geriye gidişin durmasını sağlayacak. Toplamda ise proje, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Mavi Tünel Konya Ovası’nda iklimi yumuşatacak

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!