Altın takmak artık daha da zorlaştı

Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, düğünlerin takı kuralları değişmeye başladı. Eskiden düğünlerde Konya adetlerine göre 10 bilezik takılıyordu. Bu şimdilerde 5, hatta 3’e kadar düştü…

Geçmişten bugüne insanların değer verdiği metaların başında yer aldı altın. Bazıları için güzelliği tamamlayan bir unsur olarak değerlendirilen altın, bazıları için ise gücün göstergesi oldu.

Türk geleneğinde de önemli bir yere sahip olan altın, özellikle de düğünlerde takı olarak adet haline geldi. Geçmişte lira diye tabir edilen altınlar tercih edilirken, artık teknolojik gelişmelerin de etkisiyle altın tasarımında gelinen nokta seçenek konusunda insanlara önemli alternatifler sunuyor.

Düğünlerin değişmezi haline geline altın takma geleğenin günümüz ekonomik koşullarına rağmen zor şartlar altında olan vatandaşlar tarafından devam ettirildiğini söyleyen kuyumcu esnafı, geçmişte düğünler için alınan altının şimdilerde yarısı alınıyor, altın fiyatları yükselirken, vatandaşın alım gücü de düşünce, düğünlerin değişmezi olan altın alımları düşüyor şeklinde görüş bildiriyorlar.

Bir esnaf ise “Düğünlerde Konya adetlerine göre 10 bilezik takılıyordu. Bu şimdilerde 5, hatta 3’e kadar düştü. Bunun yanında zincir denilen takının yerini ise ince zincir aldı. Yakın akrabalar genellikle bilezik ve yarım altın takarlardı. Onlar da şimdi çeyrek altın ve para takıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte altın tamiri de aynı oranda pahalandı. Tamir, temizletme ve beyazlatma fiyatları 2 ila 5 YTL arasında değişiyor.

Altın fiyatları ise Aralık 2006 itibariyle şöyle:  

Çeyrek altın: 50 YTL
Yarım altın: 100 YTL
Tek lira: 198 YTL
Ata 2.5’luk: 490 YTL
14 ayar altın: 21 YTL
18 ayar altın: 25.50 YTL
22 ayar altın: 29 YTL.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Altın takmak artık daha da zorlaştı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!