Kar, donma tehlikesindeki hububatı yorgan gibi örttü

Konya Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, kar yağışının don tehdidi altındaki hububatı yorgan gibi örttüğüne dikkat çekerek, su kaynakları açısından da önemini vurguladılar…

Kar yağışı en çok çiftçileri sevindirdi. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri kar yağışının, don tehdidi altındaki hububatı yorgan gibi örttüğünü söyledi. ‘Kar; ekinlerin yorganı, su kaynaklarının su deposudur’ diyen yetkililer, “Kar yağışı çiftçimizin de yüzünü güldürdü. 2006 Kasım ayında yağan yağmur yeterli idi. Ancak 1.5 aydır havanın kurak ve soğuk geçmesi ekili alanlarda sıkıntı oluşturmaya başlamıştı.

Kar yağışı aynı zamanda toprağın dinlenme dönemine girmesini de sağladı. Kar yağışının toprak altındaki bitki örtüsünün olumsuz etkilenmemesi açısından da çok faydalı olduğunu ifade eden yetkililer şunları söyledi: “Kuraklığın yanında dondurucu soğukların da etkili olması toprağında dinlenme dönemine girmesini engelliyordu. Ama toprak üzerini yorgan gibi örten kar yağışından sonra dinlenme dönemine girer. Bu dönemde toprakta mikro organizma faaliyetinin duracak olmasından dolayı, ilkbaharla birlikte toprak dinlenmiş bir şekilde bitkinin daha iyi gelişmesini sağlayacaktır.”

Yükseklikleri nedeniyle daha fazla yağış alan dağlar ise kar deposu görevini ilkbaharla birlikte kar suyunu su kaynaklarına aktarma şekline dönüştürecek. Dünya genelinde en büyük sorunlardan birisinin de küresel ısınma nedeniyle yağışların yetersiz olacağı endişesidir. Kar yağışının iyi olması bu endişeleri de kısmen yersiz hale getirmektedir.

Don yüzünden toprak altındaki bitki örtüsünün olumsuz etkilenmemesi açısından da çok yararı olan kar yağışının, kuraklık sıkıntısı yaşayan çiftçiyi de tedirgin bir bekleyişten kurtardığını ifade etti. Yetkililer, Konya Ovası’nda karasal iklimin hüküm sürmesi nedeniyle hububat rekoltesi açısından kış aylarında kar yağışının çok önemli olduğunu da söylediler.

Çevre Müdürlüğü yetkilileri de ekili alanlara ve su kaynaklarına önemli destek olan kar yağışının hava kirliliğini önlemede doğal filtre görevi yaptığını kaydettiler. Kar yağışının havadaki partikül maddeleri yere indirmesiyle doğal bir temizlik sağlandığına dikkat çeken Çevre Müdürlüğü yetkilileri, yeşilin yaz aylarında canlı kalması için bu günlerde yağacak yağışlara çok ihtiyaç var dediler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Kar, donma tehlikesindeki hububatı yorgan gibi örttü

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!