Arabaşı keyfi, kar olmadan da güzel

İç Anadolu’da kış gecelerinin özgün yemeği olan, av eti kullanılarak yapılan ve hamurla yenen arabaşının vakti, yoğun kar yağışıyla birlikte gelir. Bu yıl beklenen miktarda kar yağmaması bile arabaşı geleneğini unutturmadı…

Av eti ile yapılan çorba ve hazırlanıp tepsi üzerine dökülen hamurdan oluşan arabaşı, İç Anadolu’ya özgü yemeklerin başında geliyor.

Kış gecelerini renklendiren arabaşı davetlerinde eş, dost ve akrabaları buluşturan arabaşı yemeği Konya’da, bu yemeğin en önemli maddesi olan av etinin kar yağdıktan sonra avlanması nedeniyle, karın yağıp ovanın beyaz bir örtüyle kaplandığı günlerle adeta özdeşleşmiş…

Konya’da avlanan tavşan, keklik ve kaz etinden yapılan arabaşı, son yıllarda avlanmaya getirilen sınırlamalar ve yoğun şehir hayatının av meraklılarının sayısını azaltmasıyla, artık çoğunlukla tavuk ya da hindi etinden yapılıyor.

Arabaşı Konya’da kalın bir tabaka oluşturan kar ile özdeşleştirilse de, arabaşının keyfi bol kar yağışlı kış gecelerinde çıksa da, bu kış kente çok az kar yağması ve yağan karın da kısa sürede erimesi bile arabaşı geleneğine engel olamadı.

Kışın ortasına gelinmesine rağmen beklenen miktarda kar yağmasa da arabaşı, kış sofralarını şenlendirmeye devam ediyor, evlerde sıcak sohbet ortamları oluşturuyor.

İçine limon ve yoğun şekilde pul biber karıştırılarak sıcak yenen arabaşının vazgeçemedikleri bir gelenek olduğunu vurgulayan vatandaşlar, “Arabaşının kıvamını tutturan kadın, bölgemizde en hamarat ev hanımı olarak görülür. Arabaşı partisi vermek Konya ve çevresinde geçmişi binlerce yıla dayanan bir gelenektir. Ayrıca, arabaşı daveti veren kişi için itibar meselesidir” dedi.
Vatandaşlar arabaşının, akşam yemeğinden sonra, gecenin ilerleyen saatlerinde yer sofrasında misafirlere ikram edilmesinin de bir başka özelliği olduğunu belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Arabaşı keyfi, kar olmadan da güzel

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!