Ocak ortasında bahar yaşanıyor

Birkaç gündür süren mevsim normalleri üzerindeki hava sıcaklıkları, Konyalılara ocak ortasında baharı yaşattı. Yağışın azlığı ise başta çiftçiler olmak üzere tüm bölge halkını kaygılandırıyor…

Hava sıcaklıklarındaki bu anormal artışı değerlendiren vatandaşlar, ocak ayında güneşlenme fırsatı yaşadı. Konya’nın en soğuk ayları olan zemheri soğuklarının yaşanması gereken ocak ortasında gelen baharın tadını çıkardı.

Birçok vatandaş önceki senelerde bu zamanda soğuktan dışarı bile çıkamadığını belirtirken, bazı vatandaşlar kış ayında böyle sıcaklık görmediklerini dile getirdi.  

SICAKLIĞIN TEK SEBEBİ KÜRESEL ISINMA DEĞİL

Konya Meteoroloji Bölge Müdürü Ertuğrul Şen, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini vurgulayarak, bunun tüm ülkede aynı olduğunu kaydetti. Hava sıcaklıklarındaki bu anormal artışları küresel ısınma bağlamamak gerektiğinin altını çizen Şen, “Konya bundan daha sıcak günlerde görmüştür. Evet Konyalılar bugün ocak ortasında baharı yaşıyor ama bunun tek sebebi küresel ısınma olamaz. Küresel ısınmanın sonuçları uzun yıllar sonra ortaya çıkar. Doğu bölgelerimiz hariç ülkenin tamamında bahar havası yaşanıyor. Bunda hava basınçlarının etkisi çok yüksek. Türkiye bu kış yüksek basınç merkezlerinin etkisi atında kaldı. Bu yüzden güneş ışığından daha fazla faydalanabiliyoruz” diye konuştu. Şen, hava sıcaklıklarının yüksek olmasının yağışların olmasını engellemeyeceğini de hatırlattı. Cumartesi gününe kadar sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde seyredeceğini vurgulayan Şen cumartesi gününden itibaren bölgede yağmur ve karla karışık yağmur bekledikleri müjdesini verdi.

TÜM TÜRKİYE’DE SICAKLIKLAR YÜKSEK

Selçuk Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Recep Bozyiğit, sadece Konya’da değil dünyanın tamamında hava sıcaklıklarında bir artış gözlendiğini belirterek, fakat bunun Konya’da daha fazla hissedildiğini söyledi. Bozyiğit; Karapınar, Seydişehir, Hadim gibi birçok ilçede şu anda yerde kar olduğunu Konya’da ise hava sıcaklıklarının anormal derecede yüksek olduğunu kaydetti. Hava sıcaklıklarının bu şekilde anormal yüksekliğinin birçok sorunu da beraberinde getireceğine dikkat çeken Bozyiğit: “Hava sıcaklıkları nedeniyle yağışlarda azaldı. Bu durum başta buğday ve arpanın rekoltesinin düşmesi olmak üzere yer altı su seviyesinin azalması, hava kirliliğinin artması gibi birçok etkene de sebep olmuştur. Bölgede 33 yılda bir bu şekilde sıcaklık artışı ve kuraklık görünürdü. Umarız şimdi yaşadığımız sıcaklıklar da bu şekildedir ve kısa zamanda son bulur” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Ocak ortasında bahar yaşanıyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!