Anne sütünün yararları

Bu hafta sizlerle bebeklerimiz için en önemli şey olan anne sütünün yararlarını paylaşacağım. Kendim de bir anne olarak bu konuya öncelik vermek istedim, çünkü bebeklerin yaşamlarının ilk 6 ayında anne sütü, bebek için gerekli tüm besinleri içerir ve beraberinde başkaca bir gıda verilmesi gerekmemektedir.

Emzirme, anne ile bebek arasındaki ilişki kalitesinin en yüksek seviyede olmasını sağlayan psiko-sosyal ortamı yaratır. Anne sütü ile beslenen çocuklarda bulaşıcı hastalıklar daha seyrek görülür. Ayrıca bizler açısından bakıldığında ise, annede meme ve yumurtalık kanseri gelişme olasılığını azalttığı biliyoruz. Ayrıca Yaşamın ilk haftalarında anne sütü ile beslenen düşük doğum tartılı bebekler yapay beslenen çocuklara göre ileri yaşlarda zeka testlerinde daha başarılı oluyorlar.

Emzirme bebek için sadece fiziksel beslenme değil sıcaklık ve rahatlık anlamına da gelir. Anne sütü ile beslenen bebekler emzirme esnasındaki fiziksel yakınlıktan, ten temasından, göz temasından,annelerinin sıcaklığından büyük keyif alarak kendilerini bu ilişki içinde daha bir güvende hissederler. Biberonla beslenen bebekler ise böylesi bir fiziksel yakınlıktan mahrum kalırlar. Ağızlarında sıcak bir ten teması yerine sadece biberonun lastik ucu vardır. Emziren anneler bebeklerine daha şefkatli davranırlar. Mesela geceleri uykusuz kalmaktan daha az yakınırlar. Emziren annelerin çocuklarını terk etme ya da çocuklarına kötü davranma olasılığı emzirmeyen annelere göre daha azdır.

Özellikle doğum sonrası depresyon yaşayan pek çok kadın için bebeklerini emzirmeleri kendilerini içinde buldukları çökkün ruh halinden kurtarmalarına yardım eder. Bebekleriyle geçirecekleri nitelikli zaman, kadının depresyonundan kurtulmasına yardım eder. 
Eger anne şu ya da bu nedenle bebeğini emziremiyorsa, onu beslerken göz teması kurmaya, konuşmaya, başını ellerini okşamaya özen göstererek, bebeğinin böylelikle ihtiyac duyduğu duygusal buluşmayı sağlamasına yardımcı olur.

Anne sütünün faydalarını saymakla bitiremeyiz. Bunlardan bazilari kisaca şunlardır: 
– Anne Sütü miktarı ve içeriği bebeğin fizyolojik özelliklerine göre değişen en besleyici, en uygun besindir.
 
– Anne Sütü, başta sindirim ve solunum sistemi olmak üzere çok sayıda organ sisteminin büyüme ve gelişmesini düzenleyen büyüme faktörleri içeriyor.
 
– Bebeği alerjik reaksiyonlara karşı koruyor.
 
– Anne Sütü, bebeği enfeksiyonlardan koruyan faktörlere sahip. Anne Sütü ile beslenen bebekler daha az sıklıkla grip, orta kulak iltihabı gibi enfeksiyonlara yakalanıyor.
 
– Aşıların koruyuculuk özelliğini artırıyor.
 
– Anne sütünün sağlığa olumlu etkileri, çocuk ileri yaşama eriştiğinde de devam ediyor. Anne sütü ile beslenme ileri yaşlarda bireyi obezite, kalp hastalıkları, hipertansiyon ve kanserlerden koruyor.
 
– Anne Sütü, sadece en ideal besleyici değil, aynı zamanda bebeğin en ekonomik beslenme yolu. aileye hiçbir ek mali yük getirmeden bebeğin doğumdan sonraki ilk 6 aylık döneminde tüm besin gereksinimini karşılanıyor. Ayrıca gelecek yıllarda bebekleri hastalıklara karşı koruduğu için genel sağlık harcamalarında azalma sağlıyor.
 
– Anne Sütü ile bebeği beslemenin anneye de faydaları var. Emziren annelerde, doğum sonrası kanamaları azalıyor, yumurtalık ve meme kanserine daha az rastlanıyor.
 
– Bebek ve anne arasında güçlü duygusal bir bağ oluşmasını sağlıyor. 
 
Bazı anneler bebeklerine karşı duydukları aşırı sevgi ve koruma isteğine bağlı olmasına karşın, anneler bebeklerine istemeden çok büyük bir zarar vermektedirler. Mesela, bebeğin doymadığı kanısıyla ek gıdalara başlarlar. Unutulmamalıyız ki; bebekler tek acıktıkları için ağlamazlar, bunun birçok sebebi olabilir. Örneğin; bebek daha çok kucaklanmak sevilmek isteyebilir, bazı bebekler memeyi sırf keyif için emmek isterler veya bebeğin bir rahatsızlığı olabilir (gaz sancısı, ateş vs.).

Eğer sütünüzün bebeğinize yetmediğini düşünüyorsanız, bebeğinizi sütten kesmeden önce lütfen bu karar için aile büyüklerinizle ve en önemlisi bebeğinizin doktoru ile görüşün.

Eger bebeğinizin sağlıklı gelişmesini, büyümesini ve hastalıklardan en iyi şekilde korunmasını istiyorsanız benim size tavsiyem, bebeğinize mutlaka anne sütü vermeniz, yani doğal beslenmeden uzaklaşmamanız ve bebeğinizi en azından ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslemeniz! Kesinlikle faydalarını benim gibi sizlerde  göreceksiniz.

Sevgi ve saygılarımla

Nurcan YILDIZ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Anne sütünün yararları

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!