Katran ardıcı ve faydaları

featured

Katran ardıcı, kırmızı meyveli bir ardıç türü. İsminden de anlaşıldığı üzere odununun kapalı bir ocakta yakılmasıyla ardıç katranı elde ediliyor…

Odun kabukları,  yaprakları ve tohumları kaynatılmak suretiyle de kullanılıyor.  

Bu arada önemli bir not düşelim. VERİLEN DOZU AŞMAK ZARARLIDIR. BÖBREK RAHATSIZLIĞI BULUNANLARIN KULLANMASI SAKINCALIDIR.

FAYDALARI:

*  Kabukları ve tohumları kaynatılarak 2 fincanı gecmemek kaydıyla içilir. Terleterek toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Romatizmaya iyi gelir, idrar teklemesini düzenleyerek, vücutta biriken suyun dışarı atılmasını sağlar.

*Soğuk algınlıklarında, hastalık sonrası dönemlerde faydalıdır.

*Pankreasın düzenli çalışmasını sağlayarak kandaki şeker miktarını dengeler. Damar sertliğine faydalıdır.

*Kadınların adet dönemi ağrılarını alır, beyaz akıntıyı keser.

( Doktor tavsiyesi ve kontrolü olmadan kullanılmamalıdır. ) 

Ardıç Katranının Faydaları :

*Egzama, uyuz, saçkıran, kellik, sedef hastalığı ve ergenlik sivilcelerinde sürülerek kullanılır.

*Balla karıştırılarak yenirse, bağırsak parazitlerine iyi gelir.

TARİHÇE: Ortaçağda her derde deva olarak bilinen ardıç meyvası yendiğinde idrar menekşe kokusu aldığından eskiden Romalı kadınlar tarafından çok kullanılırdı. Yine bu çağlarda cadılardan korunmak amacıyla yazlık evlerin önlerine dikilmiştir. Yine aynı inanışa göre cadı ardıç yapraklarını saymayı başarırsa eve girebiliyordu. Bunu önlemek için elden geldiğince çok ardıç dikilirdi.

KULLANILIŞI : Ardıç meyvaları sonbaharda siyahımsı mor renklerini aldıkları zaman ( buruşmadan ) toplanır ve tel elekler üzerinde kurutulur. Bu şekilde yenebileceği gibi, toz haline getirilip suyla karıştırılarak bir eriyik halinde de içilebilir. Ardıçta uçucu yağ bulunduğundan asla suda kaynatılmamalıdır.

Ardıç katranı elde etmek için bitkinin yaşlı dalları gövdesi ve kökleri kesilerek yarı yarıya toprak içinde bir testi içinde yakılır. Elde edilen sulu yağ dinlendirilerek katran dipten alınır.

İÇİNDEKİ MADDELER : Organik asitler, reçine, acı madde, uçucu yağ, glikoz, sakkaroz ve juniperin mevcuttur. Uçucu yağ antiseptik ve kuvvetli idrar söktürücüdür.

TIBBİ ETKİLER: İdrar söktürücü ve terletici özelliği sebebi ile soğuk algınlığı, kalp yetmezliği gibi hastalıklarda kullanılabilir. Romatizmal hastalıklarda, burkulma ve çarpma gibi kazalarda ağrı kesici ve hareket kabiliyetini arttırıcıdır. Zaten ardıçın temel kullanım alanıda bu tip hastalıklardır. Kronik romatizmalarda, gut hastalığında, çeşitli kas ağrılarında oldukça faydalıdır. Bunun için toz haline getirilmiş kuru ardıç meyvalarından 20 gram 1 litre suda eritilerek günde 3 bardak içilir.

Konsantre ardıç suyu soğukalgınlığı ve anjine yakalanmış çocuklara destek tedavisi olarak günde 3 kez 1 çay kaşığı olarak verilir.

Dahilen yüksek miktarlarda uzun süre kullanılırsa böbrekleri tahriş eder ve idrarda kanamaya sebep olur. 6 haftadan fazla ve böbrek hastalığı olanlarda kullanılmamalıdır. Ayrıca hamilelerde de düşüğe yol açabileceği için uygun değildir. Çünkü rahim kaslarının kasılmasını uyarır.

Ayrıca nefes kokularını yok eder.

Meyvaları C vitamini bakımından zengin olması sebebiyle, diş etlerini ardıç meyvaları ile ovmak onları güçlendirecektir.

Antiseptik özelliği sebebiyle de haricen deri hastalıklarındada uygulanabilir. Aromaterapistler selülitlerde ardıçtan faydalanmaktadır.

Diğer bir tür olan kara ardıç yaprağının adet söktürücü, çocuk düşürücü, ve idrar arttırıcı etkileri bilinmektedir. Çünkü rahim ve idrar yolları kaslarını büzmektedir. Karaardıç kurutulmuş yapraklarından günde 0.5 gr. içilir.

Yine ardıçın özel bir türünden (Katran ardıcı) elde edilen ardıç katranı uyuz ve egzama gibi deri hastalıklarında haricen tüketilir. Ayrıca deride hafif tahriş yaptığından romatizmal hastalıklarda da merhem olarak kullanılabilir. Ardıç katranı aynı zamanda yenilebilir.

3
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
emoji-5
Emoji
Katran ardıcı ve faydaları

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 29 Mart 2021, 14:09

    ben ülser aktif kolit hastasıyım.Bir çok ilaç (ssalofallk, ppentasaa, vs.)kullandım hiçbiri hastalığıma şifa olmadı.Allah razı olsun bir kişi bana günde 12-13 damla yaklaşık 1 çay kaşığı hergün kullanmamı söyledi.Bende günde 1 çay kaşığı aç karnına çam katranı içmeye başladım çok şükür hastalım hemen hemen bitti ilaç kullanmıyorum.Aynı hastalıktan 2 tanıdığım kişiyede söyledim onlarda kullanmış şuan ilaçları bırakma noktasına geldiklerini söylediler.İnşallah hastalarımıza şifa olur.

    Cevapla
Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!