Süneye karşı badem fidanı

Konya’da kamu kurum ve kuruluşları süne ile mücadele kapsamında 1 milyon badem fidanı dağıtmaya başladı…

Image 

Havaların ısınmasıyla birlikte fidan dikimi de hızlandı. Konya’da kamu kurum ve kuruluşları süne ile mücadele kapsamında 1 milyon badem fidanı dağıtmaya başladı.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle fidan dikim zamanı bu sene erken geldi. Konya genelinde kamu kurum ve kuruluşları tarafından fidan ekimi ve dağıtımı yapılmaya başlandı. Konya Ticaret Borsası (KTB) ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından Konya ve ilçelerinde süne ile mücadele amaçlı 1 milyon badem fidanı dağıtılmaya başlandı. Yine özel firmalarda fidan satışları hızlandı. Çiftçiler ise fidan dikim hazırlıklara başladı.

Çevre ve Orman İl Müdürü Nuri Kunt, 2007 yılı itibariyle Konya genelinde 6.5 milyon fidan dikimi gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi. Dikim periyodunun da uzun gitmesi nedeniyle sonbaharda iyi bir fidan dikimi gerçekleştiğini ifade eden Çevre ve Orman İl Müdürü Nuri Kunt, fidan dikimlerinin sonbahar ve ilkbahar aylarında yapıldığını belirterek, sonbahar aylarında 3 milyon gibi bir fidan dikimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

11 MİLYON FİDAN ÜRETİMİ PLANLANIYOR

Geçen yılki program kapsamında 3 bin 850 hektar alana fidan dikimi yapıldığını kaydeden Kunt, “Bunu 2006 yılı sonu itibariyle gerçekleştirdik. İlkbaharda da 10 gün içerisinde fidan dikimlerine başlamış olacağız. Yaklaşık 6- 6.5 milyon gibi bir fidan dikim programımız olacak. 2006 yılında toplam ürettiğimiz fidan sayısı 7 milyondu. Bu yıl 11 milyon fidan üretmeyi planlıyoruz” dedi. Özel idarenin sağladığı imkânlarla hem de ağaçlandırma amaçlı fidan dağıtımının başlayacağını Kunt, yazın hızlı geleceği için fidan dikimi sınırlı olacağını aktardı.

SÜNE İLE MÜCADELE İÇİN 1 MİLYON FİDAN DAĞITILACAK

Fidan dikiminin hava ve çevre bakımından önemine dikkat çeken Kunt, “Fidan sadece dikmekle kalmıyor. Bunun bakımı, sulaması gibi hususlar var. Muhtarlarımıza, belde ve ilçe belediye başkanlarımıza büyük görev düşüyor. Tarım Bakanlığının süne ile mücadele ile amaçlı bizden tahsis ettiği fidanları Konya, Karaman ve Aksaray’da dağıtacaktır. Vatandaşlarımızdan, okullarımızdan, sivil toplum kuruluşlarımızdan ve muhtarlarımızdan gelen talepleri imkânlarımız ölçüsünde karşılamaya çalışıyoruz” diye konuştu. Birkaç yıl öncesine kadar Konya’da 2-2.5 milyon fidan üretimi yapıldığını hatırlatan Kunt, bu rakamın her geçen yıl arttığını kaydetti.

KÖYLERDE KÜÇÜK FİDAN KORULUKLARI OLUŞTURULMALI

Özellikle köylerde küçük korulukların oluşturulmasını gerektiğini kaydeden Kunt, şunları ifade etti: “Özellikle köy muhtarlarımıza küçük küçük koruluklar oluşturulması konusunda büyük görev düşüyor. Müdürlük olarak elimizden gelen imkânlarla yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kendi köyümüzde kendi yaşadığımız yerde bu tür küçük alanları oluşturursak, ektiğimiz fidanın hem suyu tutar, hem toprağı temiz tutar hem de havayı temizler. Bu konuda çalışmaların ihmal etmemeleri gerekiyor” dedi. Kunt, birçok bölgesinde ağaçlandırma çalışmalarının yıl sonuna kadar devam edeceğini bildirerek, meşe, sedir, badem gibi fidanların dikimi yapıldığını da sözlerine ekledi.

Konya Ticaret Borsası (KTB) ile Tarım İl Müdürlüğü tarafından süne ile mücadele amaçlı 1 milyon badem fidanı dağıtımına başlandı. Konya Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre badem fidanı için müracaatların sona erdiği belirtilerek, “Bu projeden yararlanmak isteyen 2 bin vatandaş Tarım İl Müdürlüğü’ne başvurdu. Yine KTB’ye de başvurular oldu. Dağıtımlar devam ediyor. Süne ile mücadele kapsamında yürütülen 1 milyon badem fidanı projesinin süne tehlikesinin bulunduğu yerlerde çok faydası olacaktır” denildi. Öte yandan Konya’da hizmet veren fidan satıcıları da hazırlıklarını hızlandırdı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Süneye karşı badem fidanı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!