Bebeklerde konuşma yeteneği

Bebeğimiz doğduğu günden itibaren ilk söyleyeceği kelimeyi merakla bekleriz. “Anne”, “baba” ya da “dede” önce kimin adını söylerse o kişi sevinçten uçar! Bebeğimiz ilk sözcüklerini söyledikten sonra bıcır bıcır konuşması isteriz. Tabiki bu süreç uzadıkça endişeleniriz ve aklımıza “Acaba bebeğimizin konuşmasında sorun mu var?” sorusu takılır…

Bebeğimizde doğuştan çalışmaya hazır olan duyma fonksiyonu dil gelişiminde büyük önem taşır. Bu sebepten dolayı bebeklerimiz doğduğu günden itibaren onlarla konuşmamız çok önemlidir. Çünkü bebekler hayatlarının ilk 12 ayında çevrelerinde duydukları sesleri anlamaya ve taklit etmeye başlarlar. Eşit zamanda erken dönemde çıkardıkları seslerin konuşma haline dönüşmesine yardımcı olacak fonetik sistem de gelişmeye başlar, bebekler konuşmaya başlamadan önce çıkardıkları seslerin özellikleri bakımından değişik evrelerden geçerler.

Mesela doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde çıkan sesler refleksif ihtiyaç anlatan seslerdir.                

6 hafta – 4 ay arası “agu” ve gülme evresidir.       

4–7 ay arası sesle oyun yapmaya başlarlar.       

7–10 ay arası hece tekrarlarından oluşan sesler çıkarırlar.     

11–13 ay arası değişik heceleri bir araya getirerek anlamsız konuşmalar çıkarırlar. 

İlk anlamlı kelimeleri genellikle 12–13 ay civarında duymayı bekleriz.

Televizyonda çocuklar için bilinçli bir şekilde hazırlanmış kimi programların dil gelişimine olumlu katkılarda bulunmasıyla beraber çocuğun çizgi film veya müzik kanallarının esiri haline gelmesini tabii ki tavsiye etmiyorum. Bu, çocuğun etrafıyla kuracağı kaliteli interaktif iletişim zamanı da çalacaktır.

12–18. ay aralığı ilk 50 kelime evresi olarak adlandırırız. Bu bebeğimizin 2.yaşına kadar 300, 3–4.yaşına kadar 500-1000 kelimeyi öğrenebileceği anlamını taşır. Ancak unutulmamalıyız ki, bunlar klasik kitaplardan alınan bilgilerdir ve çoğu bebeğin konuşma ve dil gelişimi bu rakamlardan değişiktir.

Bebeğimizin gelişiminin herhangi bir alanında (mesela motor, konuşma, vs.) genel gelişim normlarının dışındaysa , anne – baba, yani kendi içinizde en ufak bir konuda dahi olsa şüphedeyseniz veya sorularınız varsa hiç vakit kaybetmeden bir uzmana danışılmalı, işi şansa bırakılmamalısınız. Bu tür durumlarda her zaman erken teşhis ve tedavinin rolü çok önemlidir.

Gayet tabii bebeğiniz konuşmaya başlamadan önce isteklerini veya ihtiyaçlarını kelime anlamı olmayan ancak onlar için ve anlam taşıyan sesler ve vücut diliyle anlatmaya çalışırlar. Bunları tamamen anlamamazlıktan gelmemiz mümkün değildir. Ancak çocuk, gelişimsel olarak konuşmaya daha hazır bir hale geldikçe artık istediklerini parmakla göstermek yerine sesli anlatmaya teşvik etmeliyiz ve istediği şeyi verirken o cismin ismini birkaç kez tekrarlamalı ve hareketleri sözlü uyaranlarla desteklememiz anne baba için çok uyumlu bir davranıştır.
Size tavsiyem eger ailenizin yapabileceği bu basit girişimler sonuçsuz kalıyorsa fazla vakit kaybetmeden profesyonel yardım almanızdır.

Nurcan YILDIZ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Bebeklerde konuşma yeteneği

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!