Kanımızı sulandırmayın!

Akdeniz Anemisi(TALASEMİ) ve Hepatitt virüslerinin tespiti için artık evlilik öncesinde bir takım kan testlerinin yapılması gerekiyor. İlçemizde de 2000 yılından bu yana nikah memurları evlenecek çiftlerden bu testlerin sonuçlarını istemektedirler. Aksi halde çiftlerin nikahı kıyılmıyor. Buraya kadar her şey normal. Çiftlerin böyle bir testle geleceklerini bir nevi güvence altına alamaları ise ülkemiz için takdire şayan bir gelişme.

Peki ilçemizde kesintisiz uygulanan bu yöntemle ilgili acaba yeterli altyapımız var mı? Maalesef Hayır. Edindiğim bilgilere göre bu testler sadece Seydişehir ilçesinde yapılabiliyor. Hem de fahiş denilebilecek bir ücrete. Konu sağlık olunca kimseden bu ücrete yönelik bir itiraz gelmiyor. Kendilerince haklılık payları da yok değil. Çünkü sonunda sağlam bir gelecek var. Ama böyle bir uygulama makası olmayan berbere traş yap demekten farksız oluyor. Siz hem kan testini zorunlu kılacaksınız hem de bu testin yapılabilmesi için gerekli alt yapıyı hazırlamayacaksınız. 

Geçtiğimiz günlerde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Aydınok 'un "http://www.talasemi.net/modules.php?name=News&file=article&sid=598" linki verilen sitede yaptığı açıklamayı okurken aklıma Yalıhüyük'ün bu konudaki yetersizliği ve Seydişehir Devlet Hastanesi'nin uyguladığı fiyat tarifesi geldi. Bakın Aydınok açıklamasında neler diyor.

"Ülkemizde de talasemiyi önlemek için evlilik öncesi çiftlerin her ikisinden de kan alınarak test yapılabilir. Damardan alınan küçük bir tüp kanla yapılan analiz, kişinin taşıyıcı olup olmadığını gösterir. Genellikle aynı gün içinde sonuç alınması mümkündür. Türkiye'de evlilik öncesinde zorunlu olarak yapılması gereken testler arasında bulunduğu için sosyal güvenlik kurumları tarafından bu testler ödenir. Sosyal güvencesi olmayan kişilerin kendi bütçeleriyle yaptırmaları gerekir. Ancak bunun daha ideali bu testlerin devlet eliyle ücretsiz yaptırılmasıdır… Kişi başı bu testin maliyeti 10 milyon ile 60 milyon lira arasında değişiyor."

Yukarıda da değindiğim gibi Yalıhüyük'teki nikah memurlarının ısrarla istediği bu testler ilçemizde maalesef yapılamıyor. Yılda 6 bine yakın kişinin muayene olduğu İlçe Sağlık Merkezinde bu testi yapabilecek bir laborant yok. İlçede evlilik öncesi bu testler yapılamadığı gibi, herhangi önemli bir hastalık anında alınan kanlar Konya'ya gönderiliyor, oradan gelecek sonuca göre tedavi uygulanıyor. Fakat sağlıkçılardan edindiğim bilgiye göre, bu yolculuk kanın kalitesinde ve yapısında değişikliklere neden oluyor. Ve elde edilen veriler pekte sağlıklı olmuyor.

Yeterli imkanlara sahip Yalıhüyük'ün böyle bir cihaza sahip olması ise olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır. Her yıl dünya evine girecek onlarca gencimiz bu test için yüklü miktarlarda para ödemek zorunda kalıyor. Bir çiftin TALASEMİ ve Hapatittesti için şuande ödediği fiyat 140 YTL. Özel bir hastanede tepeden tırnağa muayene ücreti ile neredeyse eşit bir maliyet. Uzmanlara göre bu pahalı fiyatın nedeni, testlerin tek elden yapılması. Yalıhüyük'e böyle bir laborantın kurulması ile test fiyatlarının düşeceği görüşünü paylaşan uzmanlar, ilçede bazı kan tetkiklerinde rahatlıkla doğru bir sonuçla yapılabileceğini belirtiyorlar. Yaptığımız araştırmalarda ise; bu laborantın çok   pahalı olmadığı ortaya çıktı.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise Türkiye'de evlilik öncesinde zorunlu olarak yapılması istenen bu testlerin sigorta tarafından karşılanabilir olmasıdır. Yani sigortalıların 140 YTL ödemeden bu testleri yaptırabiliyorlar.

Gerek Yalıhüyüklü bürokratları gerekse ilçe halkını bu konu hakkında duyarlı olmaya davet ediyorum. Sağlıklı bir gelecek için evlilik öncesinde yaptırdığımız testlere servet ödemeyelim. Sigortalılar sigortalarını kullanma konusunda hastane yetkililerinin dikkatini çekmeleri gerekiyor. Yine duyarlı insanlarımızı ve Konya İl Sağlık Müdürümüzü ise Yalıhüyük'e kan testi laborantı kurulması için göreve davet ediyorum.

Fatih YILMAZ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Kanımızı sulandırmayın!

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!