Yalıhüyük kan tetkik cihazı istiyor

Yalıhüyük'ten alınan bir kan örneği önce Konya'ya gidiyor, orada tetkik edildikten sonra Yalıhüyük'e tekrar gönderiliyor…

Image 

1990 yılından bu yana ilçe olan Yalıhüyük'te sağlık konusu hale geri planda kalıyor. Edinilen son bilgilere göre ilçede, kan testleri taşıma yoluyla yapılıyor. Yalıhüyük'ten alınan bir kan örneği önce Konya'ya gidiyor, orada tetkik edildikten sonra Yalıhüyük'e tekrar gönderiliyor. Bu uygulama zaman kaybının yanı sıra kan kalitesinde bozulmalara neden oluyor. Bu da sağlıklı bir tetkik konulmasının önünde büyük bir engel oluşturuyor. İlçe halkı buna isyan ederken, başka önemli bir konuya dikkat çekiyor. Ülkemizde son günlerde yaygınlaşan Akdeniz Anemisi (TALASEMİ) testi yaptırması zorunlu kılınan ilçedeki evlenecek çiftlerin bu testi ilçede yaptıramadıkları ortaya çıktı. Bu testlerin sadece Seydişehir Devlet Hastanesi'nde yapılabildiğine dikkat çeken ilçe halkı, kan testi için yüklü miktarlarda para ödemek zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Uzmanlara göre Yalıhüyük Merkez Sağlık Ocağı, bu testleri yapabilecek alt yapıya sahip. Fakat kan laborant cihazı olmadığı için şimdilik ilçede böyle bir hizmet verilemiyor. Uzmanlar Yalıhüyük'e böyle bir cihazın alınmasının yüksek bir maliyet gerektirmediğine dikkat çekerken, kan test fiyatlarının da normalde bu kadar yüksek olmadığını belirtiyor. Şuanki uygulamanın tek elden yürütüldüğü için pahalı olduğuna işaret eden uzmanlar, "Şimdilik sadece Seydişehir Devlet hastanesinde bu testler yapılabiliyor. İlçe halkı bu testlerin 140 YTL gibi yüksek bir fiyatla yapıldığını söylüyor. Bunun sebebi işlemin tek bir yer tarafından yapılabiliyor olması. Yalıhüyük'te böyle bir imkan ve alt yapı var. Fazla pahalı olmayan bu sistem buraya da kurulursa hem çevre köy ve kasabalar hem de ilçe halkı büyük bir rahatlama yaşayacaktır. Ayrıca testlerin fiyatı da yarı yarıya düşecektir." açıklamasında bulunuyor.

Öte yandan edinilen bilgiye göre, evlenecek çiftlerin yapması zorunlu kılınan bu testlerin masraflarının Sosyal Güvenlik Kurumları tarafından karşılanabileceği belirtiliyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Aydınok, yaptığı açıklamada, bu testlerin devlet eliyle yapılması gerektiğine dikkat çekerken, şu açıklamalarda bulunuyor: " Türkiye'de evlilik öncesinde zorunlu olarak yapılması gereken testler arasında bulunduğu için sosyal güvenlik kurumları tarafından bu testler ödenir. Sosyal güvencesi olmayan kişilerin kendi bütçeleriyle yaptırmaları gerekir. Ancak bunun daha ideali bu testlerin devlet eliyle ücretsiz yaptırılmasıdır. Kişi başı bu testin maliyeti 10 milyon ile 60 milyon lira arasında değişiyor."

Haber: Fatih YILMAZ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Yalıhüyük kan tetkik cihazı istiyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!