Sahi Nedir Sünnet – 1

Rahman olan, Rahim olan, Vali olan, Vekil olan, Kadir olan,  Yüce Allah’ın isimleriyle  başlayalım İnşallah…

Geçen bölümde Sünnet dedik. Sahi nedir sünnet – çeşitleri nelerdir ?

SÜNNET : Arapça bir kelime olan  yol, birinin devamlı gittiği yol, adet, gidişat ve hayat tarzı ayrıca kainatın düzeninde geçerli olan tabii kanunlar, gidilen yol gibi anlamlarda kullanılır.

Terim olarak sünnet, Söz, fiil ve takrirleri ile Hz.Peygamber(sav)’in İslam’ı yaşayarak yorumlaması demektir. Bu anlamda sünnet, hadisten daha kapsamlıdır.Nitekim “ Size iki şey bırakıyorum. Onlara sıkı sarıldığınız sürece yolunuzu şaşırmazsınız. Allah (cc)’ın kitabı ve Resulü’nün sünneti.” ( İmam Nevevi Riyazü’s Salihin c.1.s.15,) hadisinde bu anlam açıkça görülmektedir. Hz.Peygamber (sav)’e nisbet edilen her şeyin yazılı metni manasında hadis, günümüzde sünnet yerine de kullanılmakta olup sünnet denilince hadis anlaşılmaktadır.

Sünnet, Kur’an’ın açıklayıcısı olduğu için Kur’an-ı Kerim’den sonra ikinci delildir. Çünkü Kur’an ‘ Okunan Vahiy ’; Sünnet, rivayet olunan vahiy (Şafii, Risale s.91-92) Hadis ise, “ rivayet edilen sünnet ” demektir.

Yüce Allah(cc) insanoğlunu mükerrem ve mükemmel bir varlık olarak yaratmıştır. Fakat bu mükemmelliğine rağmen insan, ilahi hitaba doğrudan muhatap olacak yapıya sahip değildir. Bu sebeple dünyada insan  hayatının  başladığı günden beri, Allah(cc) onların arasından  seçtiği “ Nebi ” veya “ Resul ” denilen Peygamberleri  kendisiyle kulları arasındaki  irtibatı  kurmak ve açıklamakla görevlendirilen  hidayet elçileridirler.

Kur’an-ı Kerimde Yüce Allah(cc) Şöyle buyurmaktadır. “… Elçi size ne verdiyse, onu alın; size neyi yasakladıysa, ondan sakının ve Allah’tan korkun, Çünkü Allah’ın azabı şiddetlidir.” ( Kur’an-ı Kerim ve Cümle Meali Prof. Dr. Süleyman ATEŞ S.945 )  “ Deki ey Peygamber ; Eğer  Allah’ı seviyorsanız bana tabi olun ki Allah da sizi sevsin.  Ve günahlarınızı affetsin; zira Allah çok affedicidir, rahmet kaynağıdır.” (Al-i İmran  3/31 Kur’an Mesaji Muhammed Esed  c.1 s.94)

İnsanlık tarihine bakıldığında hayatın Peygamberlerle  (yani Hz.Adem (as)’la başladığı görülür. Çünkü elçi olmadan dinin anlaşılması ve uygulanması mümkün değildir. Bu yüzden her ümmete yol gösterici tabiri caizse yürüyen KUR’AN olarak bir elçi gönderilmiştir. Yüce Allah (cc) Hz. Muhammed (sav)'i mükemmel bir din, dosdoğru bir yol üzerine göndermiş ve bütün insanlığın kıyamete kadar o dine ve yürüyen  Peygamberin (Kur’an’ın)  emrettiğine tabi olunmasını bildirmiştir. “ Kim  Peygambere itaat ederse, Allah’a itaat etmiş olur; yüz çevirenlere gelince; Biz seni onlara bekçilik yapmak için göndermedik.” (Nisa 4/80 Kur’an Mesaji Muhammed Esed  c.1 s.156)   

Çünkü elçiye itaat, ona saygı ve sevgi, onun yaşam tarzını uygulama ve onun sünnetini yerine getirme inananlar için bir sorumluluktur. Sünnete uymayan – umursamayan – benimsemeyen bir müslüman ve müslümanlık düşünmek mümkün değildir.

Hz.Peygamber (sav) Muaz (ra)’ı Yemen’e vali olarak gönderirken,  kendisine şu soruları sorup  ve cevapları almıştır: Yemen’de ne ile hüküm vereceksin? Muaz Allah (cc)’ın Kitabı olan Hz. Kur’an’la. Kitapta bulamazsan ? O zaman Resulullah (sav)’ın  Sünneti ile hüküm veririm. Sünnette bulamazsan? Kendi reyimle ictihad ederim. Bunun üzerine Hz.Peygamber (sav) Efendimiz “ Resulünün elçisini,  Resulünün hoşnut olduğu şeyde muvaffak kılan Allah (cc)’a hamdederim” buyurdular.  ( İmam Nevevi Riyazü’s Salihin c.2.s.143 )  

Ayrıca unutulmamalıdır ki Peygamberin sünneti ve  çağırdığı yol, suyun ağaca hayat verdiği gibi inananlara hayat verecek bir yoldur. Yüce Allah (cc) şöyle buyurmuştur: “ Siz ey imana erişenler! Her ne zaman sizi, size hayat verecek bir işe çağırırsa, Allah’ın ve dolayısıyla Elçi’nin bu çağrısına icabet edin; ve bilin ki Allah (cc) insanla  kalbinin ‘ meyilleri ’ arasına müdahale etmektedir; ve sonunda O’nun katında bir araya getirileceksiniz.” (Enfal Suresi 8/24 Kur’an Mesaji Muhammed Esed  c.1 s.324) Haftaya devam etmek üzere O’nu sevmek ve O’nun (sav) tarafından sevilmek dileğiyle… Görüşünceye dek hoşça kalın dostça kalın… 

Yusuf ÇAKICI – Yalıhüyük /KONYA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Sahi Nedir Sünnet – 1

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!