Çocuklarda ilk adım

Çocuklarda ortalama yürüme yaşı 12-18 aydır…

Tabiki bu dönemler çocuktan çocuğa değişebilir. Ayrıca, çocuklarımızın yürüme yaşı zekası ile alakası yoktur. Çocuğumuz için her yenilik hassas bir söz konusudur. Bize düşen görev, hiçbir zaman çocuğumuzu baskı altına almamamız, aksine öğrenmeyi istemesini sağlamalıyız.

Çocuğumuzun yürümeyi öğrenmesi demek, önce dengede durması, sonra ilerlemesi demektir, ve bu oldukça zordur. Çocuğumuz her düştüğünde onu kaldırmamalıyız. Kendi başına ayağa kalkarken kasları kuvvetlenir ve bir yere vurma tehlikesi olmadıkca bunda bir sakınca yoktur. Yere düşer ellerinden kuvvet alır kalkar, yine düşer. Her öğrenim böyle tekrarlarla olur. Çocuğumuza en iyi yardım etmemizin yolu, sabırlı olmamız, onun gayretlerini anlamamız ve durmadan müdahale etmememizdir.

Çocuğumuz bu zamana kadar hep etrafındakilere yani bizlere bağımlıydı, ama şimdi kimseye ihtiyacı olmadan canının istediği yere gidebilmekte, bir sürü keşif yapmaktadır. Bu durumdan çocuğumuz çok büyük keyif alır ve son derece meşgul, hareketli ve yorulmak bilmeyen bir kişiliğe bürünür.

Piyasada çocuğumuzu yürümeye alıştırmamız için yapılmış çeşit çeşit yürüteçler görürüz ve çevremizden yürüteçler hakkında değişik yorumlar duyarız. Anne ve babaların bir kısmı yürüteçleri faydalı ve çocukları için eğlenceli bulurlarken. Bir kısmı da yürüteçlerin tehlikeli değil ama çocuğun öğrenme keyfini, gayret göstermesini engellediklediğini düşünürler ve tavsiye edilmezler. Bende yürüteçlerin çocuğumuzun emekleme, yürüme becerisini geciktirdiğini düşünüyorum ve şuan 14 aylık olan kızımda da kullanmadığımın ve de pişman olmadığımın altını çiziyorum.

Çocuğumuzun yürümeyi öğrenmesi için oyuncak pusetini itmeye çalışması, veya bir iskemleyi itmesi bence yürüteçten daha faydalıdır. İtilen bir çok oyuncak vardır, mesela kızımın en çok itmede kullandığı oyuncakları bebek arabası ve tekerlekli bebek yatağıydı. Çocuğumuz büyümeye ayaklanmaya başladığı zaman tek elinden tutarak denge sağlamasına ve yürümeye alışmasına yardımcı olabilirsiniz.

DİKKAT! 12-18 arası çocukların yürüme çağıdır ve yürümesi beklenir. Eger Çocuğunuzun 18 aylıkken hala yürüyememişse doktora danışmak gerekir. Çocuğunuzun tembel olduğunu düşünseniz de bu yaşta yürüme arzusu göstermemesi normal sayılmaz. Ayrıca Çocuklarımızın gelişimini diğer çocukların gelişimiyle kıyaslamaktan vazgeçmeliyiz! Aynı aileden gelen çocukların, mesela kardeşlerin gelişimleri arasında bile gözle görülebilir farklılıklar olduğunu unutmayın.

Sevgi ve Saygılarımla

Nurcan YILDIZ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Çocuklarda ilk adım

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!