Biraz gerçekçi olalım

İlçemizde en büyük sorun olan işsizlik bakıldığı zaman çözülmesi çok zor bir durum olarak gözüküyor.

Bazı vatandaşlarımızın işsizliğin ve Yalıhüyük’ün ekonomisinin düzeltilebilmesi için ortaya koydukları güzel fikirlerine şöyle bir göz attım ve yapılan ankette en çok oyu alan fikirlerden birinin İlçemize Meslek Yüksek Okulunun getirtilmesinin en çok oy aldığını gördüm. Elbette bu çok güzel bir düşünce ve bu fikri atan vatandaşlarımıza düşüncelerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ancak İlçemizin durumuna bakarak şöyle bir düşündüm ki Yalıhüyük İlçesinin durumunda olan bir yere iki yıllıkta olsa bir meslek yüksek okulunun getirtilebilmesi o kadar da kolay değil. Bunun için öncelikle açılabilecek bu okul için yer ve konum çok önemlidir. Konum ve çevre açısından ilçemiz ideal bir yer ama bu okulun binası ve arazisi için elbette ki bir arsa ve binalara ihtiyaç vardır. Belediyemiz bunun ne kadarını sağlayabilecek güçte önce bunu bir göz önüne almamız gerekir. İlçemizde görev yapanlar kiralık ev bulmakta zorlanırken, Yüksek okulda öğrenim görecek öğrencilerin nerede barındırılacağını da göz önüne almak lazım.

Bana göre işsizliği ortadan kaldırabilmek için öncelikle ekonomik olarak az maliyet ve kolay kurulabilecek iş bölümleri ve iş sahalarına el atmakta yarar var diye düşünüyorum. İki yıllık bir yüksek okulun ilçemize getirtilmesi bana göre hayal peşinde koşmak gibi bir şey. Bu düşüncelerimi belki yanlış anlayanlar olabilir. Burada niyetim kimsenin düşüncesini veya fikrini çürütmek değildir. Elbette ilçemizin kalkınması açısından her düşünce güzeldir. Bu düşünceyi ortaya atan vatandaşlarımızın beni yanlış anlamalarını istemiyorum. Ben sadece düşünüyorum ki daha gerçekçi olmada yarar var.

Bu konuda belki bir çok insanımızın bilmediği bir örnek vermek istiyorum. Birkaç yıl önce İlçemize Yüksek okulun getirtilebilmesi için bir girişimde bulunuldu. Bu konu için ilçemize gelen Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü ve yanında bir heyet öncelikle burada uygun bir yer ve bina için araştırma yaptılar. Jeolojik olarak çok güzel bir yerleşim yeri olduğunu belirttiler ama Bir yüksek okulun gelmesi için uygun bir binanın olmadığı görüldü. Tabi ki yerin ve binanın belediye tarafından sağlanması istenildi. Peki Belediyemiz ekonomik açıdan bunu karşılayabilecek güçte mi ? Önce bunu düşünmemiz gerekir.

Belki benim düşüncelerimde yanlış olabilir. Ama diyorum ki ilk etapta bir yüksek okul yerine daha kolay ve daha az maliyetle yapılabilecek iş kolları kurulması daha uygun olmaz mı ? Şimdi haklı olarak bu iş kolları ne olabilir diye soruyorsunuz. Benim görüşüme göre yapılabilecek iş kolları açısından Yalıhüyük’ün imkanlarını ve çevresini göz önüne alırsak öncelikle tarım ve hayvancılık göze çarpıyor. Günümüzde tarım da fazla bir gelir elde edilemediği için hayvancılık ön plana çıkıyor. İlçemizin doğal imkanlarından yararlanabilmek için bence en doğru kararlardan biri hayvancılık üzerine yatırım yapılması olur. İkinci olarak ta ilçemiz yıllardır Seydişehir ve Ortakaraören kasabasında bulunan un fabrikalarının en büyük müşterisi konumundadır. Un fabrikası fazla büyük olmamak ve ayakta durabilecek ölçüde ilçemizde kurulmuş olsa nasıl olur?

Ayrıca benim aklıma gelen bir iş kolu daha var. Tabi ki teknik ve ekonomik açıdan nasıl olur bilmiyorum ama İlçemizde kurulmasına elverişli olarak mucur işletmeciliği kurulabilir. Günümüzde Türkiye’nin inşaat ve yol yapımlarında kullanılan en gerekli malzemelerden biri olan mucurun üretilebilmesi için herkesin bildiği gibi çok uygun yerlerimiz var.

Şu an benim aklıma gelmeyen daha bir çok iş kolları vardır elbette böyle daha kolay ve daha ekonomik olarak açılabilecek iş kolları varken, aklımıza buraya bir yüksek okulun açılması konusuyla meşgul etmemiz bence yanlış. Açılsa iyi olmaz mı? Elbette çok güzel olur ama gerçekçilik boyutunu da düşünmemiz gerekir. Herhangi bir yere bir yüksek okulun getirtilebilmesi zannedildiği kadar kolay bir iş değil.

Aslında bu konular tek başına düşünülüp, karar verilebilecek konular değildir. En doğrusu tüm Yalıhüyüklüler olarak bir araya gelinip ortaya atılan fikirleri birlikte değerlendirip aralarından doğru ve uygun olanları seçmek çok daha doğru olanıdır. Bizim öncelikle tüm Yalıhüyüklüleri bir arada toplanarak fikirleri ve düşünceleri doğru bir şekilde değerlendirmek ve bu konuda neler yapılabilir ? bunları konuşmak için bir arada olabilmenin yollarını aramamız gerekir. İnanıyorum ki Yalıhüyük İlçesinin kalkınması, işsizliğin ve göç olayının ortadan kaldırılabilmesi için çok daha güzel fikirleri olan hemşerilerimiz var. Onların fikirlerine de yer vermek ve tüm Yalıhüyük halkı olarak hep birlikte çözüm yollarını bulmak gerçeğini benimsememiz ve inanmamız gerekir. Ve en önemlisi de Yalıhüyük adına yatırım yapanların ayakta kalabilmesi ve İlçemiz ekonomisine katkıda bulunması açısından destek olmamız gerekir.

İbrahim ÖZDEMİR

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Biraz gerçekçi olalım

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!