Allı gelinlik geleneği sürüyor

featured

Gelinlik evlenecek her genç kızın hayatında önemli bir yer kaplamaya devam ediyor…

Geçmişten bugüne Anadolu’da tercih edilen gelinlik modelleri farklılıklar göstermiştir. Osmanlı’da gelinlikler dönemin geleneksel özelliklerinden ötürü sade ve gösterişten uzak modellerdi.

Türk insanının geçmişten bugüne edindiği  giyim kültürü, yayıldığı geniş coğrafî alandan ve inanç sistemlerinden etkilenmiştir. Bu değişim süreçleri içerisinde gelinlik kadının en önemli tören giysisi olma özelliğini hiçbir zaman kaybetmemiştir. Gelinlik için seçilen model, renk, kumaş değişse de amaç hep aynı kalmıştır.

     

Osmanlı’da saray, hanedanlık rengi olarak kırmızı rengin yanında mor, mavi, pembe gibi canlı renkler de tercih ediliyordu. Gelinin yüzünü örten duvak kırmızıydı. 1870’lerden sonra batı kültürünün etkisiyle daha açık renkte gelinlikler giyilmeye başlandı. Beyaz kumaştan gelinliği, ilk kez 1898'de Kemalettin Paşa ile evlenen II. Abdülhamit'in kızı Naime Sultan giydi. Sarayda başlayan ve zamanla yaygınlaşan beyaz gelinlik, 20. yüzyılda vazgeçilmez oldu.

Saray döneminde başlayan beyaz gelinlik modası renk değiştirmeden günümüze kadar taşındı..

Seydişehir’de beyaz gelinlikler çok ilgi görüyor.Köy yerlerinde azda olsa eski gelenek olan renkli gelinlik giysiler giyiliyor Özellikle Ketenli,Mesudiye,Yaylacık,Dikilitaş ve o civardaki köyler 500 yıllık kültür geleneği yaşatarak Osmanlı döneminin  allı gelinlik modelini tercih ediyor.

Gelinlik her zaman kültürümüzde yer edinmiştir.Genç kızlarımız ister beyaz, ister eski dönemlerdeki giysi modelleri olsun, bunları giymek için hayatında önemli yer teşkil ediyor

Haber: Fatih Atalay

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Allı gelinlik geleneği sürüyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!