Kadir Gecesi

Ramazan-ı şerif ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir…

Kadir Gecesi, Hz.Muhammed Mustafa (sav) ümmetine mahsus bir gecedir. Başka Peygamberlere böyle bir gece verilmemiştir. Hz.Peygamber (sav) Efendimiz  bir Hadisi Şeriflerinde şöyle buyurmaktadır. Hz.Allah (cc), Kadir gecesini ümmetime hediye etti, ondan önce kimseye vermedi. (Deylemi) 
 
Peygamber efendimiz, daha önceki ümmetlerden bin sene cihad eden insanları düşünüp, benim ümmetimin ömrü kısadır, az ibadet ederler diye üzülünce, Hz.Allah (cc) Kadir gecesi senin ve ümmetinindir buyurarak Habibinin kalbini ferahlandırıp  bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini ihsan etmiştir. (İ.Malik)
 
Bir gün Hz.Peygamber  (sav)’imiz  Ashabıyla otururlarken  Efendimiz (Sav)  Ey Ashabım Beni İsrail Peygamberlerinden 80 yıl Hz.Allah (cc)’a ibadet eden oldu  buyurunca, Eshab-ı kiram hayretler içinde kalırlar. Bunun üzerine Cebrail (as) gelip; Ya Resulallah, senin ümmetin bu Peygamberlerin, 80 yıllık ibadetine şaşarlar. Hz.Allah (cc) size ondan iyisini gönderdi ” diyerek,

“ Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır ( Kadir Süresi 97/3) mealindeki âyeti okudu. 

Hz.Peygamber (sav) Efendimiz bir Hadisi Şeriflerinde Kadir gecesi hakkındaki şöyle buyurmuştur: Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Hz.Allah (cc), o günlerde duâ edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar, Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri. (Deylemi)

Başka bir hadislerinde “İnanarak ve sevabını  Hz.Allah (cc) dan umarak, Kadir gecesini ihya eden kimsenin geçmiş günahları affolur.” (Buhari)  
Kadir gecesi Ramazan ayı içindedir. Kadir gecesinin hangi gece olduğu konusunda çeşitli rivayetler vardır.  “ Her geleni Hızır, her geceyi Kadir ” olduğu bilmelidir ki Kadir gecesini Ramazanın son on gününde arayın. (Müslim) Hadisine dayanarak Ramazan ayının son on günlerinin tek gecelerinde aramamızı fakat çeşitli rivayetlerin yanı sıra “ Kadir gecesi Ramazanın 27. gecesidir.” (Ebu Davud) gelen rivayetler içindedir.
 
Kadir gecesini soran bir zata, Hz.Peygamber (sav) Efendimiz, Bu yıl Kadir gecesi Rama-zanın ilk gecesi idi geçti. 27. geceyi ihya et! Ramazanın 27. gecesini ihya edene, vücudundaki kıllar sayısınca, hac, umre, şehid ve gazi sevabı verilir buyurdu.

Rivayet edilir ki:  Hz.Allah (cc)  beş şeyi, beş şeyde gizlemiştir:

1.Hz.Allah (cc)ın  rızâsını taatlarda gizlemiştir.
2.Gazabını ma'siyetlerde gizlemiştir.
3.Orta namazını, diğer namazlar arasında gizlemiştir.
4.Velî kulunu halk arasında gizlemiştir.
5.Kadir gecesini Ramazan ayında gizlemiştir.
 
Bu geceyi ihya için ilim öğrenmeli, mesela ilmihal okumalı, kaza namazı kılmalı, Kur’an-ı Kerim okumalı, duâ, tevbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümanları sevindirmeli, bunların sevap-larını ölülere gitmez diyenler olsa bile ölülerimize, dirilerimize ve bütün müminlere göndermeli. Müminlerin annesi Hazret-i Âişe'nin (ra) Hz.Peygamber (sav)’e Dedim ki:  Ey Allah (cc)'ın Rasûlü Kadir gecesini bilirsem, onda nasıl duâ edeyim? Hz.Peygamber (sav) söyle! buyurdu: “Allâhümme inneke afüvvün, tühıbbulafve fa'fü annî: ” Allâhım! Şüphesiz ki sen çok afv edicisin, afvı seversin. O halde beni de affet! Diye duâ ediniz buyurmuşlardır.

Şairin dediği gibi : Bin aydan faziletli, ne kadar kadri yüce!  Sayısız günahkâr kul, affa uğrar bu gece. Rabbim bizleri ve ümmeti Muhammedi kadir gecesini ihya edenlerden kılsın.
 
Yusuf ÇAKICI – Yalıhüyük/ KONYA 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Kadir Gecesi

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!