Tohumluk mısır ve ayçiçeği üretiyoruz

featured

Yalıhüyük İlçesi'nde Suğla arazisinde kiraladığı bin dekarlık tarlaya tohumluk mısır ve ayçiçeği eken Abbas Özdemir ve Şenaydın Doğan adlı çiftçiler ilçede bir ilki gerçekleştirdiler…

Türkiye'de ayçiçeği tohumculuğu ve mısır tohumculuğu yapan, fabrikası Bursa Kemalpaşa'da ve İsviçre'de Monsanto firmasına satılan ürünler ABD ve AB ülkelerine ihraç ediliyor.

Hasat kaldırmak için Yalıhüyük'e Suğla arazisine gelen firma yetkilileri Ziraat Mühendisleri Ahmet Özdiz ve Hasan Çetin verimin yanlış sulama biçimi olan vahşi sulama sonucu yarıya düştüğünü söylediler.

Ekim ayından önce gelerek toprak analizi yaptırdıklarını belirten yetkililer: "Topraktaki kil oranı suyu tutmada etkin bir rol alıyor. Mahsülün ekimi ile hasat kaldırma dönemine kadar üç kez sulama yeterlidir. Ama sulama şeklini biz İsrail'in Spring sistemi gibi bitkinin ihtiyacına göre su verme şeklinde yada yağmurlama şekliyle sulanmasını tavsiye ediyoruz. O zaman verimin arttığını göreceksiniz. İklim olarak Suğla arazisinin mükemmel bir yapıya sahip olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri, burada ana ve baba olmak üzere iki ayrı cins tohum kullandıklarını ve döllemenin de burada arılarla yapıldığını söyledi.

Türkiye'de ayçiçeği alımında birim fiyatı 825 bin olurken firmalarının satışının 2,5 milyondan sattıklarını, mısırda ise Trakya Birlik ve Karadeniz Birlik'in bir tonunu 410 bin YTL'den aldığını belirtirken, firmalarının 1,350 bin olarak sattıklarını söyledi. Bu oranın diğer birliklere göre 3,3 katı daha fazlaya satıyoruz"dedi.

Uzmanlar, İç Anadolu Bölgesi olarak Çumra, Karaman, Cihanbeyli'de bu tohumluk mısır ve ayçiçeği üretimi yapıldığını belirtirken "Bu yıl ilk olarak denemiş olduğumuz Suğla arazisinde teknik şartnameler yerine getirilirse burada da diğer bölgelerde yakaladığımız yüksek verimi yakalayacağız" dediler.

Haber: Fatih Atalay

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Tohumluk mısır ve ayçiçeği üretiyoruz

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!