Yalıhüyük’te haşhaş ekimi başlıyor

Yalıhüyük ve Ahırlı'da haşhaş ekimi yapılacak. Haşhaş ekilecek alanlar jandarma tarafından sürekli kontrol edilecek…

Image 

Bakanlar Kurulu, çizilmemiş haşhaş kapsülü baş alım fiyatını, kiloda 2 YTL olarak belirledi. Bakanlar Kurulunun, ''Haşhaş Kapsülü ve Tohumu Alımı ve Satımı Hakkında Kararı'', Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak 1 Temmuz 2007 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Karara göre 2008 yılı için haşhaş kapsülü fiyatları ilan edilinceye kadar, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yeni mahsul, 2007 yılı fiyat ve şartlarıyla alınacak ve daha sonra fiyat farkı meydana geldiği takdirde bu miktar üreticiye ayrıca ödenecek. TMO haşhaş tohumu alımı ile de görevlendirilirken, Ofis, satın alacağı haşhaş tohumunun baş alım fiyatları ve satış fiyatlarını tespite de yetkili. Uygun gördüğü miktarda haşhaş tohumu alacak. Ofis, haşhaş ekim, kontrol, kapsül alım, depolama, muhafaza, sevk ve imalat işlemlerinin modernizasyonu için gerekli tarımsal ve teknolojik araştırma geliştirme çalışmalarını yapmak, uygulamak ve diğer işlemleri yapmak için ihtiyaç duyulan her türlü malzeme, demirbaş eşya, araç ve gereçleri satın almaya, kiralamaya, gerektiğinde ithal etmeye, geçici veya daimi işyeri açmaya, kapatmaya, depo ve arazi kiralamaya, kaliteli ürün elde edilmesini sağlamak amacıyla gerektiği takdirde üreticilerle sözleşme yapmaya, gerektiği takdirde haşhaş ekiminde münavebe sistemini uygulamaya, gerektiğinde gıda ve süs bitkisi amacıyla haşhaş ekimi yaptırmak üzere üreticilerle sözleşme yapmaya yetkili olacak.

Haşhaş ekimini teşvik edici tedbirlerin alınması, kaliteli ürün yetiştirilmesi için yapılan ıslah çalışmaları, tohumluk üretimi, kapsülün muhafazası ve depolanması ile satın alınan ürünlerin değerlendirilmesindeki maliyet artışları dikkate alınarak, TMO tarafından haşhaş kapsülü ve kapsülden elde edilen morfin ve türevleri ile haşhaş tohumunun iç ve dış satışlarından, tohumluk üretim ve dağıtımından doğabilecek zararlar görev zararları sayılacak ve Hazine tarafından karşılanacak.

2007 yılı sonbaharından itibaren Afyonkarahisar, Amasya, Burdur, Çorum, Denizli, Isparta, Kütahya, Tokat, Uşak illerinin tamamı ile Balıkesir'in Balya, Bigadiç, Dursunbey, İvrindi, Kepsut, Savaştepe ve Sındırgı ilçeleri, Eskişehir'in Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, Mahmudiye, Mihalıççık, Seyitgazi, Sivrihisar ilçeleri, Konya'nın Ahırlı, Akören, Akşehir, Beyşehir, Derbent, Doğanhisar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Seydişehir, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak ilçeleri, Manisa'nın Merkez, Demirci, Gördes, Köprübaşı, Kula, Sarıgöl ve Selendi ilçelerinde izin belgesi karşılığında haşhaş ekimi ve çizilmemiş haşhaş kapsülü üretimi serbest olacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Yalıhüyük’te haşhaş ekimi başlıyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!