Leblebicilik tarih mi oluyor?

Seydişehir'de leblebicilik geleneği yok olmayla karşı karşıya…

Image

Türkiye'ye bir zamanlar günde 3-4 kamyon leblebi dağıtan Seydişehir, şimdilerde tek üretici ve sekiz satıcı ile ayakta kalmaya çalışıyor. Bundan 50 yıl önce ilçede 365 leblebi üreticisi olduğu söyleniyor.

Leblebinin tarihçesi ise şöyle: Rivayete göre Seydişehir’in kurucusu Seyit Harun Veli Hz. zamanında işsiz bir vatandaş gelerek ne iş yapacağını sorar? Veli ona yol gösterir: "Nohudu kavurarak leblebi üret" der. İşsiz vatandaş bunun üzerine nohudu kavurarak leblebi yapmaya çalışır. Ama leblebiyi yapamaz.Tekrar Veli Hazretleri'nin huzuruna çıkar ve durumu anlatır. Bunun üzerine Veli Hz. istihareye yatar. Ertesi gün ise önce nohudu ıslatmasını ve daha sonra kavurmasının söyler. Veli Hz.'nin söylediklerini yapan işsiz vatandaş leblebiyi tam kıvamında üretmeye başlar. İşte o zamanlarda başlayan leblebi üretimi günümüze kadar gelir. Bundan 50 yıl öncesi kadar ev altlarında bile leblebi imalatı yapılan ilçede şimdi ise sadece bir kişi o da dükkânında yapmakta.

1960 yıllarına kadar 365 leblebicinin bulunduğu Seydişehir'de şimdi sadece bir üretici ve 8 satıcı mevcut. Bu durum gerçekten içler acısı. Demek oluyor ki 700 yıllık zor bir meslek olan leblebicilik şimdiler de can çekişiyor.
 
Bu konu ile ilgili konuşan leblebi ustası Seyit Ali Pinici: "6 yaşından beri bu işi yapmaktayım. Benim meslekle tanıştığım zamanlarda 365 üretici vardı. Bu mesleği evlerinin alt katlarında bile yapanlar vardı. Şimdilerde ise kimse uğraşmıyor. O zamanlar nohutu bizzat kendimiz yetiştirip leblebi yapıyorduk. Zaman geçtikçe nohut üreten sayısında büyük azalma oldu. Hal böyle olunca bizde nohutu dışarıdan getirmek zorunda kaldık. Maliyetinin yüksek olması bu sektöre talebin azalmasına neden oldu. Seydişehir'de leblebi üreten bir tek ben kaldım. Bende en fazla 4 yıl daha yapabilirim. Benden sonra bu mesleği yapacak kimse yok. Kısacası Seyit Harun Veli Hz’nin emaneti olan leblebicilik mesleğine sahip çıkamadık” dedi.

Haber: Fatih Atalay

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Leblebicilik tarih mi oluyor?

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!