Muharrem ayı ve aşure günü

Muharrem ayının 10. günü yapılan aşure günü bu yıl da 19 Ocak'tan itibaren pişirilerek dağıtılacak…

Image 

Osmanlı döneminde saraylarda pişirilen önemli bir yiyecek olan aşure, Türk ve İslam mutfağının en eski tatlıları arasında yer alıyor.

Aşure gününün yaklaşması büyük marketleri deharekete geçirdi. Aşure maddelerinin satıldığı özel bölümler oluşturularak satışa sunuluyor. Bazı marketlerde aşurenin tarifinin de verildiği belirtiliyor.
Günümüzde aşure yapmak biraz pahalı olsa da aşurede kullanılacak olan malzemelerin fiyatı da kuş üzümünün kilosu 7-8, badem 18-21, Antep fıstığı rendesi (50 gram) 3-4, kayısı çekirdeği 5, fıstık içi 5-6, sarı üzüm 3-4, kuru incir (500 gram) 4-6, kuru kayısı (400 gram) 2-3, aşurelik buğday 1,5-2, haşhaş (250 gram) 1-1.5, nohut 2-3.5, fasulye 2,5-4, pirinç 2,5-4, şeker ise (5 kiloluk) 9-11 YTL arasında alıcı buluyor.

Bunların dışında sadece üzerinin süslenmesi için ceviz, fıstık, haşhaş ve nar gibi ürünler de eklenebiliyor. Bu haliyle aşure, Türk ve İslam mutfağının en eski tatlısı olmasının yanında yüksek enerjiye sahip en besleyici ve sağlıklı ürün olma özelliği taşıyor. Birçok besin maddesini bünyesinde barındıran aşure, demir, çinko, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ile B, C ve A vitaminlerince zengin oluşu Ayrıca yüksek protein içeriği ile aşure, etle beslenemeyenler için de çok önemli bir tatlı özelliğine sahip. Bu özelliklere sahip olduğu için aşurenin özellikle çocukların beslenmesinde büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

Kış mevsiminde vücut direncinin düştüğü soğuk günlerde yüksek enerji kaynağı olan aşure, çocukların direncini artırarak hastalıklara karşı daha dayanıklı olmalarını sağlayacağı, Sadece bu dönemde değil, hastalıklara karşı dirençli olunması için kış aylarında sık aralıklarla tüketilebileceği söyleniyor.

İçinde hayvansal yağ olmayan aşurenin, sağlıksız bir yönünün bulunmadığı ceviz, badem ve fıstık gibi ürünler sayesinde aksine kalp ve damar sağlığı için çok faydalı olduğunu belirtiliyor.

Haber: Fatih Atalay

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Muharrem ayı ve aşure günü

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!