Babanın rolü

Bu yazımda sizlerle çocuklarımızın gelişiminde ki babanın rolünün çok önemli olduğunu paylaşmak istiyorum…

Bir baba ile annenin çocuklarına verebilecekleri farklıdır. Çocuğumuzun sağlıklı gelişimi için hem annesine hem de babasına ihtiyacı vardır. Çocuğumuzun en çok ihtiyacını duyduğu şey, anne babasının işbirliği içinde olması ve onların birlikte karar alabildiklerini görmesidir. Çocuklarımız özellikle de bebeklerimiz tahmin ettiğimizden daha fazla evdeki atmosphere karşı son derece duyarlıdırlar. O nedenle de evde anne ile babası arasındaki gerilimi hemen hissederler. Anne baba arasındaki ilişkinin niteliği çocuğun empati yeteneğini olduğu kadar diğer insanlarla olan ilişkilerini de etkiler.

Baba olmak, bir erkeğin yaşamında çok önemli bir adımdır. Hele de yeni baba adayları için bebeğinin doğumu büyük bir değişimdir. Anne gibi babanın da çocukları doğduğunda yeni rollerine alışması biraz zaman alır.

Bu sebeptan dolayı, babaların da anneleri gibi doğuma hazırlanmaları ve doğumdan sonra ki anne bebek ilişkisinin dışında kalmamaları gerekmektedir. Özellikle de doğum anında baba adayının annenin yanında olması, en başından itibaren bebeğinin hayatında olmasına ve babanın kendisini’dahil’ hissetmesine yardımcı olur. Bazı babalarda doğumun hemen sonrasında iş temposunun artması ve daha uzun saatler çalışmaya başlaması, babanın kendisinin bile farkında olmadığı bir kaçış gibi görünebilir.

Anne ve baba olarak çocuklarımızla olan ilişkilerimizi büyük ölçüde kendimizin yetiştiriliş biçiminden büyük oranda etkilebilir. Yani, babanın kendi anne ve babasıyla olan ilişkisi çocuğunla kuracağı ilişkiye model oluşturmasına sebep olur.

Babaların çocuklarına yaklaşımı ile annelerinki genelde çok farklıdır. Babalar çocukları ile daha sert, hatta daha çok boğuşmalı oyunlar oynarlar. Babaların bebekleriçocukları ile konuşmaları da anneninkinden daha farklıdır.

Erkek ve kız çocuklarda da babanın rolü değişkendir. Erkek çocuklar için babalar rol modelidir ve yapılan araştırmalara göre erkek çocukların ne kadar sosyal olduklarıysa babaları ile aralarındaki ilişkinin çok önemli rol oynadığını bizlere gösterir.
Kız çocukların babaları ile iyi ilişki içinde olmaları onlar için çok önemlidir. Onların öz güvenlerini olduğu kadar kişilik gelişimlerini, kimlik algılarını ve özellikle de ergenlik döneminde yakından etkiler.

Babalar ergenlik döneminde sınırların konmasına ve ergenin kendisini güvende hissetmesine yardım edecek önemli bir kişidir. Babanın rolü sadece sınırların belirlenmesi açısından değil, ergenin bağımsızlaşması, bireyselleşmesi açısından da büyük önem taşır.

Babanın çocuğunun bakımıyla yakından ilgilenmesi özellikle erkek çocuklarda, ileriki yaşlarda karşı cinse şiddet uygulama eğilimini düşürmektedir. Tek başına bir anne tarafından yetiştirilen çocuklar ise büyüme süreçlerinde sadece anneyle beraber oldukları için en ufak mutsuzluklarını ya da sorunlarını bile direk anneye bağlayabilirler ve ileriki yaşlarda anneye, dolayısıyla karşı cinse karşı olumsuz tepkiler gösterebilirler.

Yetişme sürecinde babanın aktif rol oynadığı çocukların içgüdülerini kontrol etmede ve sosyal iletişimde daha başarılı oldukları görülmektedir.

Sevgi ve Saygılarımla

Nurcan YILDIZ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Babanın rolü

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!