Çiftçi damla sulamaya geçiyor

Salma sulamaya göre yüzde 70'e varan oranlarda tasarruf sağladığı belirtilen damla sulama sistemleri, İç Anadolu çiftçisinden de yoğun talep görmeye başladı…

Image 

Salma sulamaya göre yüzde 70'e varan oranlarda tasarruf sağladığı belirtilen damla sulama sistemleri, geçen yıla kadar özellikle Ege Bölgesi'nde tercih edilirken, bu yıl, yaşanan kuraklık ve damla sulama kredisinin verilmesiyle birlikte Trakya ve İç Anadolu çiftçisinden de yoğun talep görmeye başladı.

İstanbul merkezli, damla sulama sistemleri kuran bir firmanın Ziraat Mühendisi Ahmet Tosun yaptığı açıklamada, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde bayilikleri bulunan firmalarının, ülke tarımında verimliliği artıracağına inandıkları damla sulama sistemleriyle ilgili her türlü ürün ve hizmeti sunduğunu söyledi.

Çiftçilerin damla sulamanın yararlarıyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ifade eden Tosun, bu sisteme, yeterli yağış alan Karadeniz Bölgesi'nden ve sistemi yeterince tanımayan Doğu Anadolu çiftçisinden talebin az olduğunu belirtti.

Damla sulama sistemlerinin geçen yıla kadar özellikle Ege Bölgesi'nden ilgi gördüğünü bildiren Tosun, ancak bu yıl yaşanan kuraklık ve damla sulama kredisiyle birlikte Trakya ve İç Anadolu Bölgesi çiftçisinden de yoğun talep almaya başladıklarını kaydetti.

YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE VERİM ARTIŞI SAĞLIYOR

Salma sulamada toprağa verilen suyun akıp gittiğini, ancak damla sulama sistemi sayesinde toprağın su tutma kapasitesinin yüzde 95'e ulaştığını belirten Tosun, ayrıca kurulan sistem sayesinde bitkinin hiç susuz kalmadığını, böylece ürünün türüne göre yüzde 50'nin üzerinde verim artışı olduğunu bildirdi.

Yine bu sistemle gübreden de önemli oranda tasarruf edilebildiğini bildiren Tosun, şunları kaydetti: 'Salma sulamada gübre, suyla birlikte akıp gider. Ancak damla sulama sisteminde gübre suyla verilir ve doğrudan bitkinin dibine ulaşır. Salma sulamayla 100 kilo gübre kullanılan bir alana, damla sulamayla 20 kilo gübre yeterli olur. Yani çiftçi, gübreden yaklaşık yüzde 80 oranında tasarruf sağlar. Bunun yanı sıra işçilik masrafları da büyük oranda azalır. Sonuç olarak damla sulama sistemi, verim artışının yanında, işçilik masrafı ve gübre kullanımındaki azalma, yabancı ot ve hastalıkların görülme aralığının azalması ve buna bağlı olarak az ilaç tüketimiyle üreticiye önemli oranda kar sağlar.'

Sebze tarlasına damla sulama sistemi kurdurmak isteyen çiftçinin dekarına yaklaşık 270-400 YTL, meyve bahçesi için yaklaşık 380-530 YTL ödediğini belirten Tosun, ancak sistemin alt yapısı aynı olduğu için alan büyüdükçe fiyatın azaldığını sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Çiftçi damla sulamaya geçiyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!