Yeryüzü yıldızlarından Hz.Ammar(Ra) -2-

Rahman olan, Rahim olan, kadir olan, Muktedir olan, Melik olan, Kuddüs olan, Fettah olan, Rafi olan Mukaddim olan, Muahhir olan, Evvel olan, ahir olan Yüce Allah’ ın isimleriyle kaldığımız erden devam edelim inşallah…

Bir gün Muğireoğlulları, Hz. Ammar’ı tutup Meymune kuyusuna batırırlarken Hz. Peygamberimiz (sav) görüyor. Ammar ise ağlıyor. Peygamberimiz mübarek elini onun gözlerinin üzerine sürüp, neden bu işkenceye maruz kaldığını sorunca; Ammar bana sen  “ Muhammed ”i Sebb ( Sövmek ve düşman görmek) görünceye, lat ve uzza Muhammed’ in dininden daha iyidir deyinceye kadar, bu işkenceye devam edeceklerini söylüyorlar. Bu işkence ve ıstıraba karşın Ammar (ra) Ehad, Ehad, Ehad  (Allah bir, Allah bir, Allah bir) cevabını vermiştir. Bu iman ve bağlılık karşısında Hz.Ammar (ra) Hz.Peygamber (sav)’mi ve Cenneti kazanmıştır. Hz. Peygamber (sav) Yasir ailesinin görmüş olduğu işkenceyi gördükçe içi yanıyor ve size vaad edilen cennettir ya Yasir ailesi derdi. Ve sabır ediniz ey Yakzan’ın babası buyurduktan sonra “ Allah’ım Ammar ailesinden hiç kimseye, cehennem azını tattırma!” diyerek dua etmiştir. (İslam Ansiklopedisi C.3 S75)

Ammar (ra)Büyük kahramanlıklar gösterdi. Yemame savaşında kulağı kopmuş salla-nırken o yiğitçe savaşmağa devam etti. Dağılmak üzere olan orduyu: “ Ey Müslümanlar!.. Cennetten mi kaçıyorsunuz? Ben Ammar İbni Yasir'im. Bu tarafa gelin.” diye haykırarak toparladı. Hz. Ömer (ra) zamanında Kûfe'ye vali olarak gönderildi. Hz. Ali (r.a) devrinde Cemel ve Sıffin'de 93 yaşlarında çarpışırken şehid düştü. Hz. Ali (ra)'ın kıldırdığı cenaze namazından sonra oraya defnedildi.

Bir gün Ammar-ı Yaser'e rüyasında bir zat; Yarın git meyhanedekilere vaaz ve nasihat eyle, onlara doğru yolu göster dedi. Hz.Ammar uyanıp, istiğfar ve Allah (cc) ü niyazla meşgul olduğu sırada, talebelerinden biri gelerek; Hocam, kürsünüzü bugün mey-haneye mi koyalım, yoksa yerinde mi kalsın? diye sordu. Ammar hayretle; Evladım! Bu sırrı nereden öğrendin? diye sorunca, talebe; Size tenbih eden bize de söyledi dedi. Sonra kürsü meyhaneye kuruldu. Ammar, meyhanedekilere vaaz etmeye başladı. Onlara aşk şarabının keyfiyet ve hikmetlerini anlatınca, meyhanede bulunanlar tövbe ettiler. Bu sırada bir genç, Ammar’a; Muhterem hocam! Allah (cc)’a hamd ve şükür olsun ki, bize bu lütfü ihsan etti. Zira hal ehli bir hoca zat, bir gün seni bulur, diye bana söylemişti. diyerek, Ammar’ın elini öptü.O anda Allah (cc)’ın aşkı ile duamız kabul oldu diyerek orada ruhunu teslim etti.

Hz.Ali (ra) Ammar’ı kucağına alarak cenaze namazını kılacakları yere getirip namazına müteakip orada defnedilir. Ammar (ra) o gün ölmeden önce sürekli, bu gün dostlara kavuşacağım, Muhammed (sav)’e ve arkadaşlarına kavuşacağım diyordu. İşte o gün gerçekten sevdiği dostlarına kavuşmuştu. Hicri 87. İşte Ammar (ra) Sıffın meydan-larında tam 93 yaşında Hz. Ali (ra) tarafından ve yaya birliklerinin komutanı olarak görevlendirilip savaşırken şehid edildi. (Rabbim Şefaatine bizleri dahil eylesin. Amin.

Allah’(cc)’ın Resulü (sav) Ammar (ra) için şöyle buyurmuşlardır. “ Cennet Ammar’a özlem duymaktadır. Bu gün cennet özlemine kavuşmuş, Ammar da cennete ve arkadaş-larına kavuşmuştur. Hz.Ammar (ra) 62 hadis rivayet etmiş olup hiçbir vakit namazını kazaya bırakmadığı rivayet edilir. Ammar (ra) Hz. Peygamber (sav)’le birlikte Bedir, Uhud, Hendek ve Hayber gibi büyük savaşlara katılmış, büyük kahramanlıklar sergile-miştir. Hz.Peygamber (sav)’in vefatından sonra Hz. Ebu Bekir (ra) döneminde Müsey-limetül-Kezzab ile yapılan Yemame savaşında bir kulağını kaybettiği halde yiğitçe savaşıp İslam ordusunu yeniden toparlamıştır. (Sahihi Buhari Teyemmüm 8)

Bir defasında Hz.Ömer (ra) ile birlikte gittikleri bir seferde ihtilam olmuş, fakat yıkanacak su bulamayınca toprakta yuvarlandıktan sonra namazını kılmıştır. Medine’ye döndüklerinde bu olayı Hz. Peygamber (sav) Efendimize anlattığı zaman Peygamberi-miz (sav) ona “ Teyemmüm’ü tarif ettin ve bu durumda teyemmüm etmenin yeterli olduğunu buyurmuşlardır ” (Sahihi Buhari İman 20)

İslam tarihinde evinin bir bölümünü mescit olarak ayıran ilk şahıs Hz.Ammar (ra)’  dır.Hz.Ammar (ra), uzun boylu, kara yağız, ela gözlü ve geniş omuzluydu. Son derece sade ve nezih yaşadı. Buhari'de geçen bir rivayeti şöyledir: “ Üç şeyi nefsinde toplayan kimse imanın tamamını elde etmiş olur. ”

1- Kendi aleyhine de olsa insafı elden bırakmamak,

2- Herkese selâm vermek.

3- Fakir iken bile sadaka vermek. Buyurmuşlardır. (İslam Ansiklopedisi C.3 S75)

Cenab-ı Hak Ammar İbni Yasir (ra)'ın azim ve sebatini bizlere de lütfedip şefaatine nail eylesin. Amin. Görüşünceye dek hoşça kalın, dostça kalalım…

Yusuf ÇAKICI – Yalıhüyük /KONYA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Yeryüzü yıldızlarından Hz.Ammar(Ra) -2-

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!