Pekmez yapma geleneği sürüyor

Seydişehir'e bağlı Taşağıl köyünde 700 yıllık pekmez yapma geleneği yaşatılıyor…

Image 

700 yıllık geçmişe sahip olan Taşağıl köyünde yetiştirilen üzümler, bağ bozumu yapılarak ayaklara çizmeler giyilip çiğneniyor, üzümlerin şıraları çıkartılıyor.
Daha sonra köy evlerinin önüne yakılan ateş üzerine büyük kazanlar yerleştiriliyor ve kaynatılarak pekmez elde ediliyor.

Köylerinde büyüklerinden gördükleri geleneği sürdüren 65 yaşındaki Havva Arslan yaptığı açıklamada, amaçlarının bu geleneği gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi.

Pekmezin nasıl elde edildiği konusunda da bilgi veren Arslan, şunları kaydetti:
'Köyümüzün verimli üzüm bağlarından bu mevsimde bağ bozumu yapıyoruz. Topladığımız üzümleri küfe ve kasalarla evlerinin önüne taşıyarak önce çiğneyerek şıralarını çıkartıyoruz, bu şırayı kazanlarda topluyoruz. Toplanan şırayı 'akşamdan çalma' denilen işlemle, kireç ve özel toprağı ile çalıp daha sonra alta biriken çökeltiyi atıp üzerindeki berrak şırayı alıyoruz. Daha sonra bu şırayı kazanlara alarak ateş üzerine kaynatarak pekmez elde ediyoruz.'

Elde edilen pekmezlerin kaliteli ve bölgede aranan pekmez olduğunu ifade eden Havva Arslan, 'Bu gelenek köyümüzde yaklaşık 700 yıldan beri yaşıyor. Biz de bu işi çocuklarımıza öğretiyoruz' dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Pekmez yapma geleneği sürüyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!