Yalıhüyük’te 10 Kasım programı

featured

Atatürk'ün ölümü olan 10 Kasım dolayısı ile Yalıhüyük'te Atatürk'ü anma programı düzenlendi…

Yalıhüyük Merkez İlköğretim Okulu önündeki Atatürk anıtına İlçe Kaymakamı Abdullah Abid Öztoprak, Belediye Başkanı Hasan Yiğit ve Garnizon Komutanı Ast. Bş Çvş. Nadir Çetin ve mecliste gurubu  bulunan parti temsilcileri çelenk koydular.

Saygı duruşunun ardından İstiklal marşı okundu. Saatler 09:05'i gösterdiğinde siren sesleri çaldı. Bayraklar yarıya indi. Burada programın sona ermesinin ardından Belediye Düğün Salonu'nda  anma  programına  geçildi.

Programda tarih öğretmeni Gülay Meşinci günün anlam ve  önemine binaen konuşma yaptı.Meşinci  konuşmasında: ”Bugün Atamızı kaybedeli tam 70 yıl oldu. Ancak Türk Milleti kendisine bağımsızlığını, Cumhuriyetini, milli ve manevi gücünü veren önderini hiç unutmadı.

O öyle  bir liderdir ki, 1937 yılında ciddi anlamda hastalanmasına rağmen Hatay sorunu ile yakından ilgilendi, resmi geçit törenleri, dünyadaki gelişmeler, yabancı  konuklarin kabulü derken sağlığı iyice  bozuldu. Büyük bir istekle  hazırlandığı Cumhuriyetin 15. yıl dönümünü kutlama  etkinliklerine  katılamadı..

Ve 10 Kasım 1938'de hüzünlü bir sonbahar sabahı saatler tam 9'u 5 geçerken hayata gözlerini kapattı.. Ülkede yaşlı,genç,,kadın ,erkek,çoluk ,çoçuk herkes ona ağlıyordu.Kimse  ne  yapacağını bilemiyordu.Bu sırada İstanbul Üniversitesinde  görev yapan alman Prof. Derse  girdi  .Ancak ne  söyleyecek ne  anlatacaktı gençlere  bilemiyordu.Öğrenciler üzgün öğrenciler suskun..Profösör dayanamadı Dekanın yanına  gitti.Bugün on kasım ne  yapacağımı biledim. Dedi ona..Dekan  sizin ülkenizde  bir büyük vefat ettiğinde ne  yapılırsa onu  yapın. Alman profesörün cevabı manidardı.bizim ülkemizde  bu  denli  büyük bir insan yetişmedi ki .

Selam olsun anaların anası Zübeyde  hanıma böyle  kutlu  bir insanı dünyaya  getirdiği için, selam olsun ey Elif,sen olmasaydın Mustafa  Kemal in kağnısını kim sürecekti cepheye,sen bebeğinin örtüsünü örtmeseydin cephaneye kurtuluşa nasıl ererdi bu  millet.Selam size Anadolulun eli nasırlı,dili  dualı mübarek anaları,sizin ördüğünüz yün patikler olmasaydı üşümezmiydi  Mehmetçiğin ayakları,beyaz tülbentleriniz sarmasa dururmuydu askerimizin kanı.Ey şehitler siz olmasaydınız ya  siz olmasaydınız ,dalgalanırmıydı bu  bayrak özgürce ,bu  toprak bu kadar kutsal olurmuydu sizin kanlarınız sulamasaydı.Ve  ey şuanda  memleketimin dört bir yanında görev yapan Mehmetçikler ,yüreğinizde  vatan sevgisi  ,gözleriniz  Mustafa Kemal in gözleri .Siz olmasaydınız rahat uyuyabilir miydik sıcak yataklarımızda.Sizler sırtınızda 40 kg'lık yüklerle gecenin ayazında dağda  bayırda  düşmanla çatışmasanız biz yaşayabilirmiydik huzurluca .

Ve binlerce selam olsun sana Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, saygı sevgi, rahmet sana. Ruhun şad olsun.”şeklindeki metin konuşması salonda bulunanların duygusal anlar yaşamasına neden oldu.

Salonda bulunanlardan minik bir dinleyici vardı ki onun duyguları daha  bir başka  daha bir farklı yanıyordu  Atanın ölümünden dolayı. İlköğretim okulu öğrencilerinden Emine Ayça Tenik bu duygusal konuşmaların ve öğrencilerin okuduğu 10 Kasım Atatürk'ün ölüm yıldönümü dolayısı  ile  okuduğu şiirlerden etkilenerek hıçkırarak ağlaması salonda  bulunanların duygularına daha  fazla  duygu katmasına neden oldu.

Öğrencilerin 10 Kasım ile  ilgili  olarak sunduğu oratoryo  ve şiirlerden sonra program sona erdi.

Haber: Fatih Atalay

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Yalıhüyük’te 10 Kasım programı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!