Manevi hasat mevsimi üç aylar

Yalıhüyük Müftüsü Mustafa Öztürk Regaip Kandili ve yeni girdiğimiz mübarek üç aylar nedeniyle  bir makale  yayinladı. Makaleyi aynen yayınlıyoruz:

Image 

“MANEVİ HASAT MEVSİMİ ÜÇ AYLAR 
 
Rabbimize sonsuz şükürler olsun ki bizleri rahmet mevsimi olan yeni bir üç aylara daha kavuşturdu.

Sevinçliyiz; çünkü 11 ayın sultanı mübarek ramazan ayının müjdecisi olan Recep ayına kavuştuk.

Yine Sevinçliyiz çünkü Rabbimizin iyiliklerinin bağışlamalarının bol olduğu mübarek Regaip kandiline kavuştuk.

Sevgili kardeşlerim; 24 Haziran Çarşamba günü Recep ayının birinci günü olarak üç aylar başlamış oldu. İlk Cuma gecesi olan 25 Haziran Perşembe akşamı da Regaip Kandilidir.

Regaip; çok değerli hediye, bağış, içten gelerek ve yoğun bir şekilde arzu edilen şey anlamına gelen Arapça bir kelimedir

Allah’ın diğer zamanlara oranla manevi hediyelerinin daha çok olacağına samimiyetle inanarak Allah’a yönelenlerin affedilme ümitleri dolayısıyla heyecanla bekledikleri için Recep ayının ilk Cuma gecesine “ Regaip Kandili ” denmiştir.

Üç aylar olarak bildiğimiz Recep, Şaban ve Ramazan ayları biz müminler için manevi hasat mevsimidir.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) “ Recep Allahın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ümmetimin ayıdır.” buyurmuştur.(Aclûnî; Keşfu’l-Hafâ, 1/423).

Bu aylar ve içerisindeki, Regaip Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili, Kadir gecesi gibi mübarek gecelerin hepsi, biz günahkar müminler için kurtuluşumuza vesile olacak zaman dilimleridir.

Üç ayların birincisi olan Recep ayının önemi ile ilgili olarak Kuran-ı Kerim ve hadisi şeriflerde şöyle işaret buyrulmaktadır.“ Şüphesiz Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı onikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu, Allah'ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin…" (Tevbe suresi 36. ayet) Ayette zikredilen haram ayları Sevgili peygamberimiz (s.a.v.) Şöyle açıklamıştır; "Muhakkak zaman Allah'ın yarattığı günkü şekliyle akıp gitmektedir. Sene oniki aydır. Onlardan dördü haram aylarıdır. Bunlardan üçü peş peşedir: Zilkade, Zilhicce, Muharrem, bir de Cemâziyel-âhir ile Şaban ayları arasında olan ve Mudar Kabilesi'nin ayı Recep'tir."(Buhari,ehadi 5,tevhit 24/Müslim,Kaseme,29)

Recep ayı İslam’dan öncede mukaddes bilinen bir ay idi. İslam geldikten sonrada bu aya hürmet devam ettirilmiş, özellikle Regaip ve Miraç gibi mübarek gecelerle şereflendirilmiştir. Bu ayın başlangıcında Peygamberimiz (s.a.v.)’in şöyle dua ettiği rivayet edilmiştir, “Ey Allah’ım Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazana kavuştur.” (Ahmet b.hanbel, Müsnet,1/259)

Ülkemizde bu beyanlar doğrultusunda bir üç aylar geleneği oluşmuş, yıllardır bu gelenek yaşatılmış, adeta insanımız Ramazan öncesindeki bu iki ayda ramazana manen hazırlanır hale gelmiştir.

Allah’ın bağışlamasının zirveye çıktığı Ramazan ayına insanımız maddesiyle manasıyla kendisini bu aya hazırlamış ve bu aydaki oruç, zekât fitre gibi diğer ibadetlerle kulluğun zirvesine çıkma azmi ve gayretinde olmuşlardır.

25 Haziran akşamı ihya edeceğimiz Regaip kandiline mahsus bir ibadet şekli yoktur. Ancak geceyi tevbe, dua, Kuran tilaveti, kaza namazı ve peygamberimize salâvat ile geçirmemiz bolca sevap kazanmamıza vesile olur.

Kıymetli kardeşlerim; zaman su gibi akıp gitmektedir. Bu dünyada yaptıklarımızın hepsinin kayda geçtiğini bilmemizde fayda vardır. Ve bir gün bu yaptıklarımızın hesabi mutlaka sorulacaktır. Buna inancımız sonsuzdur.

Allah (c.c)’ın huzuruna dünyadaki yaptıklarımızla birlikte varacağız. Götürdüklerimiz iyi ise, sevinip mutlu olacağız, iyi değil ise üzüleceğiz, pişman olacağız. Ama son pişmanlık fayda vermeyecek. Bu hususta K.Kerim şöyle buyurmaktadır; “ Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır." (Haşr suresi 18. ayet) Son pişmanlığın fayda vermeyeceğini çok iyi bilelim, önümüzdeki üç aylar mevsimini çok iyi değerlendirelim. Bizim için de gerçekten manevi hasat mevsimi olması için elimizden gelen gayreti gösterelim, bu konuda bizim küçük gayretlerimizin Allah (c.c.) katında çok büyük karşılının olacağını unutmayalım.

Bu mübarek ayları ve geceleri, birliğimizin beraberliğimizin, kardeşliğimizin, sevgi ve hoş görünün artmasına vesile kılalım.

Bu dünyada geçici olduğumuzu unutmayarak Geride hoş bir seda bırakabilmek için gayret edelim. Hepinizin üç aylarını ve Regaip kandilini tebrik ediyor, sağlık ve esenlikler diliyorum.

Selam ve dua ile…”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Manevi hasat mevsimi üç aylar

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!