Ramazanın Kazandırdığı Güzellikler

Rabbimize şükürler olsun, bizleri rahmet iklimi olan mübarek Ramazana tekrar kavuşturdu. Bu ay içerisinde dinimizin temel direklerinden biri olan oruç ibadetini ve teravih namazını eda ediyoruz. Camilerde veya Radyo ve televizyonlarda okunan kuran hatimlerini dinleyerek kutsal kitabımızı daha iyi anlamaya çalışıyoruz. Sağlığımızın şükrü olarak fitreler veriyor, mallarımızın şükrü olan zekâtlarımızı özellikle sevapların kat kat arttığı bu ayda dağıtıyoruz. Bu ayda gönlümüz daha da zenginleşiyor, fakir fukaraya yardım ellerimizi sonuna kadar açarken, iftarımızı da diğer kardeşlerimizle paylaşarak onların sevaplarından bir eksilme olmadan aynı sevaba bizlerde ulaşıyoruz .Kısaca ramazanda kulluk vazifelerimizi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışırken eksik gördüğüm bazı konularda uyarılar yapmak istiyorum.

Bu mübarek ayda orucunu tutan ve teravisini kılan birçok kimsenin beş vakit namaz konusunda duyarsız olduğunu görmek bizleri derinden üzmekte, çünkü teravihin sünnet, beş vakit namazın farz olduğunu bu kardeşlerimiz ya bilmemekte veya farzın ne demek olduğunu, önemini kavrayamamakta,

Ramazanda sahurun önemi çok büyüktür. Peygamberimiz (sav); “Bir yudum su ile bile olsa sahur yapınız” buyurmaktadır. Sahur vakti seher vaktidir, sahura kalkan kardeşlerimizin abdestlerini alıp teheccüt namazlarını da kılmaları çok güzel olur.

Dinimiz temizlik dinidir. İftardan ve sahurdan sonra ağız ve diş temizliğinin muhakkak yapılması lazımdır. Peygamberimizin; “Oruçlunun ağız kokusu Allah indinde misk kokusundan daha iyidir” hadisi şerifi yanlış anlaşılmamalıdır. Burada açlığın sebep olduğu doğal koku kastedilmektedir, yoksa temizlenmeyen ağız içinde oluşan bakterilerin oluşturduğu koku değil.

Teravih namazı için camiye gelirken yediklerimize ve giydiklerimize çok dikkat etmeliyiz. Özellikle çoraplarımız günlük değiştirilmeli, soğan sarımsak gibi kokusu başkalarını rencide eden yiyeceklerden uzak kalınmalı, ibadet yapıp sevap kazanmak için geldiğimiz camide başkalarını rahatsız ederek günaha girmemeliyiz. Unutmamalıyız ki, hakiki mümin, başkalarının kendinden emin olduğu kişidir.

Ramazanda orucu tüm uzuvlarımızla tutmalıyız. Orucu yalnızca aç ve susuz kalmak olarak anlamamalıyız. Haramlardan kaçınmak, dilimizin afetlerinden, gıybet, iftira v.s gibi kötülüklerden uzak kalmak, Peygamberimizin ifadesi ile biri bize sataşsa bile ona  “ben oruçluyum” diyebilmek bizlerin sevaplarını artıracak olan davranışlardır.

Yavrularımızı  ramazandan ve güzelliklerinden haberdar etmek, onlarla birlikte oruç tutup camiye gelmek, ramazanın önemini onlara anlatmak yine bizlerin dikkat etmemiz gereken hususlardandır.

Sigaranın sağlığa zararları bugün artık ilmen ispatlanmıştır. Bu illetten kopamayan kardeşlerimizin Ramazanı vesile kılarak bundan uzaklaşmaya çalışmaları, içenlerinde içtikten sonra ağızlarını temizlemeleri, özellikle caminin girişinde son kez çekip ağzının dumanı ve kokusuyla içeri girmemeleri yine insanımızın dikkat etmesi gereke hususlardır.

Ramazan ayına ulaşan her müslümanın üzerine orucun farz olduğunu bize Kur an bildirmektedir. Hal böyle iken çok basit nedenlerle orucu tutmamak için bahaneler bulmak kişinin kendisini kandırmanın ötesinde bir faydası olmaz, kendi kalbimize danışacağız, Rabbimizin müsaade ettiği bu oruç tutmama özrü bizde var mı? Yok mu? Bu soruya gönül huzuru içerisinde evet var diye cevap verebilirsek o zaman oruç tutmayabiliriz aksi halde kendimizi kandırır, yarın ahrette pişman oluruz ama son pişmanlık fayda vermez.

Hasat mevsiminden yeni çıktığımız bu günlerde Ramazanı da vesile kılarak öşürlerini vermeyen kimselerin bu ay içerisinde bu borçlarından da kurtulurlarsa inşallah Rabbimizin merhametinden daha fazla nasiplenirler. Borçlarından kelimesini özellikle vurguladım çünkü zekat ve öşür fakirin hakkıdır.

Hülasa içerinde bulunduğumuz bu mübarek ayda Müslümanlar anlatmaya çalıştığım bu hususlara da dikkat ederlerse,evveli rahmet,ortası mağfiret son on günüde cehennemden kurtuluş günleri olan bu ayın sonrasında günahlarından arınmış olarak bayrama kavuşmaları hiçte zor değildir.

Rabbimizden bu ayda bağışladığı kullarının arasına girmeyi, Ramazan bayramına salimen kavuşmayı niyaz eder hepinize esenlikler dilerim,

Selam ve dua ile…

Mustafa ÖZTÜRK

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Ramazanın Kazandırdığı Güzellikler

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!