Suğla arazisi fare istilasına uğradı

featured

Türkiye’nin en verimli  topraklarına  sahip suğla  arazisi sarı pas dan sonra şimdide  fare  kıskacında.

 

 

Yalıhüyük’te 36 bin dekarlık ekilmeye müsait arazisi bulunan çiftçiler, bunun 22 bin dekarına buğday,8 bin dekarına arpa ekmişlerdi. Altı bin dekarlık arazide nadasa bırakmışlardı. Çiftçiler bahar aylarında sarı pas hastalığı ile etkin bir mücadeleye girmiş, İlçe tarım müdürlüğün ün’de etkin mücadelesi ve çiftçiyi yönlendirme sonucunda hastalığı önlenmişti.
Hasat zamanın gelmesi ile birlikte tarlasına ekin biçtirmeye giden Yalıhüyüklü çiftçi hayal kırıklığına uğradı. Dekarında 400–500 kg verim alan çiftçi bu yıl farelerin istilasına uğrayan arazilerinde dekarda 100kg bazı yerlerde ise hiç mahsul alamadı.
Arazide bulunan biçerdöverleri kontrol etmek ve mahsulleri incelemek üzere araziye giden İlçe Tarım müdürlüğü ekipleri biçerdöverleri teftiş ederek standartlara uygun olup olmadığını inceledi. Yapılan inceleme sonucunda biçerdöverlerin standartlara uygun biçim yaptığını tespit eden yetkililer arazilerde fare zararlarını da yerin de inceleyerek tespit ettiler.
Arazideki fare zararları ile ilgili olarak’da çiftçiye bilgi veren İlçe tarım Müdürü Faruk Güngör;”Hasat döneminin başlaması ile birlikte denetimlerimizi artırdık. Biçer döverleri sıkı bir takibe aldık. Şu ana kadar olumsuz bir durum yok. Çiftçilerimiz en ufak bir olumsuzlukta bize bildirirlerse gereken önlemi alacağız.”dedi.
Öte yandan hasat döneminin başlaması ile birlikte farelerin arazideki zararları  ile  ilgili olarak bilgi  veren Güngör;”Fare  popilosyonunun ekili  arazide buğdayı kökünden keserek %40-%50 oranında zayiat verdi. Geçtiğimiz bahar ayında fare ile mücadele edilmiş olsa da toplu mücadelenin yapılamamasından dolayı bu durum ortaya çıktı. Bunun bir diğer faktörü ise anız yangınları ile birlikte arazide bulunan yılanlarında ölmesi etken olmuştur.2011 ekim döneminde toplu mücadele yapmak durumundayız.”diye konuştu.
Yalıhüyük çiftçisi ise yaptıkları açıklamada, ektikleri tohumu bile alamadıklarını belirterek zarar ettiklerini söylediler. Geçtiğimiz yıllara oranla fare ile ilaçlamaların daha da fazla yapıldığını belirten çiftçiler;”bu yıl kar yağmadı mahsulümüz dolayısı ile hastalandı. Bu yıl çok zarardayız.”diyerek üzüntülerini dile getirdiler.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Suğla arazisi fare istilasına uğradı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!