Çiftçiye Zirai mücadele anlatıldı

featured

 

Yalıhüyük İlçe tarım müdürlüğü çiftçi bilgilendirme toplantılarına aralıksız devam ediyor.

 

Geçtiğimiz  hasat döneminde tarım alanlarında zararlı olan tarla faresi verimin yaklaşık % 50 sini olumsuz  etkilemişti.Bu yıl Çiftçi eğitimlerine yoğunluk kazandıran İlçe tarım müdürlüğü Yalıhüyük kahvehanesinde çiftçilerle buluşarak tarla faresi ile mücadele ve süne ile mücadele konusunda eğitim seminerlerine devam ediyor.
Yalıhüyük Çiftçi eğitimi ve yayım şube sorumlusu Ali Özel Çiftçi eğitimi ve yapılan toplantılar ile ilgili olarak şu bilgileri verdi;
‘’Yapılan çiftçi toplantısında tarım alanlarında zararlı olan tarla faresi ve mücadelesi ile buğday üretimini kalite ve kantite yönünden olumsuz yönde etkileyen ana zararlılardan biri olan Süne ve mücadelesi anlatıldı. Toplantıda sünenin türleri, hayat evreleri ve yaşayışının yanı sıra şu konular üzerinde durulmuştur;
İlkbaharda ovalardaki hububat tarlalarına göç eden kışlamış erginlerin, henüz kardeşlenme döneminde olan hububatın saplarını emmek suretiyle yaptığı kurtboğazı zararı ve bitkiler geliştikçe, beslenmesini bitkilerin yukarı kısımlarında sürdüren erginlerin; yine saplarda beslenerek başakların, kurumalarına ve dolayısıyla bunların tane bağlamasına engel olduğu akbaşak zararı anlatılmıştır. Ayrıca yumurtalardan çıkan süne yavrularının danenin süt ve sarı olum döneminde buğday danesinin özünü emerek yaptığı zarar hakkında bilgi verilmiştir. Süne ile yapılacak Biyolojik Mücadele kapsamında sünenin doğada populasyonunu baskı altında tutan faktörlerin ve canlıların varlığına dikkat çekilmiştir. Sünenin doğal düşmanlarından yumurta parazitoidlerinin varlığı ve etkinlikleri neticesinde, parazitlenmenin yeterli olduğu hububat alanlarında kimyasal mücadele yapılmasına gerek duyulmadan, süne zararı Biyolojik Mücadele ile önleneceği anlatılmıştır. Bu parazitoidler kışı ağaç kabuklarının ve yaprakların altında geçirdiklerinden dolayı, tarım alanlarında ağaçlandırmanın önemi üzerinde durularak, sünenin doğal düşmanları olan yumurta parazitoiti Trissolcus spp.’nin, yıl boyunca besin ve konukçularını rahatça bulabilecekleri ve dolayısıyla da çoğalmaları için uygun ortamın sağlanmış olacağı bilgisini çiftçimize aktardık.
ilkbahar mevsiminin yaklaştığı, ve tarla faresi ile mücadelede önemli bir dönem olan şu günlerde, çiftçimize tarla faresinin tanımı, yaşayışı, zarar şekli ve mücadelesi konularında bilgi verdik. Bu kapsamda, tarla faresinde toplu tarama şeklinde yapılacak olan mücadelenin önemine, doğal çevrenin ve farenin doğal düşmanlarının korunmasına vurgu yapıldı. ‘’dedi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Çiftçiye Zirai mücadele anlatıldı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!