Ağaç dikmenin önemi

Bundan yıllarca önce Almanya’ya ilk defa görevli olarak gittiğimde, yeşilliği, ormanların güzelliğini, oralarda görünce kendi kendime sordum. Bizim yaşadığımız yerler niçin bu kadar yeşil değil? Hâlbuki mensubu olmakla gurur duyduğumuz dinimiz ve onun yüce peygamberi bize; “”Kıyamet koparken sizden birinizin elinde bir hurma dalı bulunur da bunu Kıyamet kopmadan dikmeye gücü yeterse, mutlaka onu diksin, bırakmasın “(Tecrid-i Sarîh Trc ,VII, 124)
buyurmuştu.

 

Yaşadığımız bölgede maalesef kendiliğinden yetişen ormanlar bile vaktiyle talan edilmişken Avrupa nın bu denli yeşil oluşuna hayran kalmıştım.
Allah (cc) bazı kanunlar koymuştur, biz bunlara sünnetullah diyoruz. Allah(cc)bu koyduğu kanunlara harfiyen uyar. Bizler kul olarak ta o kanunların gereklerini yerine getirmeliyiz. Mesala; Rabbimizin bulut olmadan, rüzgâr olmadan da yağmur yağdırmaya gücü yeter ama yağmuru yağdırmak için önce rüzgârları ve bulutları gönderir
.Şunu kesinlikle biliyoruz ki ağaçlar bulutları çekmekte dolayısı ile ağaçlıklı bölgeler daha çok yağmur almaktadır. Bize düşen görev bu sebepleri işledikten sonra Allah tan hayırlısı ile yağmur istememizdir.
Ülkemizin en az yağmur düşen bölgeleri iç ana dolu bölgesi, buralardada ağaçların az olduğu veya olmadığı bölgelerdir. Daha önce Altınekin de görevli iken sık sık yağmur duasına çıkıyorduk. Bir defasında ovada yağmur duasına çıkan kimselere şöyle bir konuşma yapmıştım. “Lütfen etrafınıza bir bakın, derde deva olacak bir tane ağaç görünmüyor, kendiliğinden çıkanları da ekin ekerken veya biçerken zorluk çıkarmasın diye kendi ellerinizle kesiyorsunuz, sebepleri yok ettikten sonra çıkılan duanın ne anlamı var” demiştim.
Yukarıda bahsettiğim ülkelerde yaşayanların çoğunluğu Müslüman değil ama sebepleri işlemişler, bir ağaç kesmişlerse on tane dikmişler dolayısı ile duaya da çıkmamalarına rağmen rahmetleri hiçte eksik olmuyor.
Ektiğimiz ağaçların insanlığa faydası yalnızca yağmurla ilgilide değil,bir an bile yaşayamayacağımız,oksijeni ağaçların ürettiğini hepimiz biliyoruz.Bununla birlikte hayatımızın her safhasında ağaların bizim için nedenli önemli oldukları aşikardır.
Ayrıca bu ağaçların Allahı secde ettiklerin de Allah (cc) bize kuranda şöyle haber veriyor;
“Göklerde ve yerde olanların, güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanların ve insanların bir çoğunun Allah’a secde ettiklerini görmüyor musun?    ” (el-Hac, 22/18)

“Bitkiler ve ağaçlar O’nun buyruğuna boyun eğerler  ” (el- Vâkıa 56/6)

Yukarıdaki belirttiğim kıyametin kopacağı an ile ilgili hadisten başka peygamberimizin bizleri ağaç dikmeye teşvik eden bir çok hadisleri bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını aktarmak istiyorum; Cenâb-ı Hakk’ın bir nimeti olan ağacın insanlara hatta hayvanlara pek çok faydasının bulunduğunu bu hadislerden daha net olarak anlamaktayız;  Hz  Peygamber (s a s ) şöyle buyurmuştur:

“Hiç bir Müslüman yoktur ki, o, ağaç diksin yahut ekin eksin ve mahsulünden insan, kuş, kurt yesin de kendisi bundan istifade etmiş olmasın  Elbette o Müslüman da diktiğiyle, ektiğiyle sevap alır  ” (Tecrid-i Sarih Trc  VII, 121)  

Cenâb-ı Hak “Ağaç diken herkese ve diktiği ağaçtan çıkan meyve kadar mükâfat ve sevap takdir ve ihsan eder  ” (Tecrid-i Sarih Trc /VII, 122)

“İslâm camiasında ağaç diken bir Müslüman o ağaçtan yenilen mahsul onun için sadakadır  Yine o ağaçtan çalınan meyve da onun için sadaka olur  Vahşi hayvanların yediği de o kimse hesabına bir sadaka olur  Kuşların yediği de sadakadır  Her insanın ondan yiyip eksilttiği mahsul de onu diken Müslüman ait bir sadakadır  ” (Tecrîd-i Sarîh Trc  VII, 122)

Bir gün meşhur sahabelerden Ebü’d-Derdâ Şam’da ağaç dikerken kendisine biri uğramış ve bu durumu garipseyerek:

-Vay, sen Rasûlullah’ın (s a s ) yâri ve hemdemi olduğun halde ağaç mı dikiyorsun! Demişti  Ebü’d-Derdâ da:

-Dur, acele etme! Ben Rasûlullah’ın: “Bir kimse bir ağaç diker o ağaçtan bir insan yahut Allah’ın mahlûklarından herhangi bir mahlûk meyve yerse, bu meyve ağacı diken kimse için sadaka olur,” buyurduğunu işittim, demiştir  (Tecrid-i Sarih Trc  VII, 123)

Bu ve benzeri hadislerden, gayet açık bir şekilde, ziraatın, ağaç dikmenin İslâm dininde büyük bir fazilet sayıldığı, bu işlere büyük bir kıymet verildiği anlaşılmaktadır

Son zamanlarda sevinerek görüyoruz ki, insanımız ağacın ve yeşilliğin önemini daha iyi kavramıştır. Gönüllü kuruluşların ve bazı kamu kurumlarının toplu olarak ağaç dikme gayretleri bizleri sevindirmekle birlikte yeterli olmadığını da belirtmek istiyorum.
Yazıma son verirken ağaçları ve ormanları korumanın en az dikmek kadar önemli olduğunu vurgulayarak, tüm insanlarımızın yangınlara karşı ve genç fidanları kesmeme konusunda duyarlı olmalarının gerekliliğini belirtmek istiyorum.
Çocuklarımıza ve torunlarımıza daha yeşil bir ülke bırakmamızın bizim göstereceğimiz duyarlılığa bağlı olduğunu unutmayalım. Tedbir almazsak Konyamızın ilk önce çölleşecek bölgeler arasında olduğunu NASA yetkilileri belirtmektedirler, İnşallah bunun önüne göstereceğimiz duyarlılık sayesinde geçeceğiz.
Selam ve dua ile…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Ağaç dikmenin önemi

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!