Yalıhüyük küçük İlçe Neden ?

 

Geçtiğimiz  hafta içinde Tuik(Türkiye İstatistik Kurumu )Türkiye nüfusunu İl ,İlçe Kasaba ve Köylerin nüfus dağılımını açıkladı.

Konya ‘nın nüfusu 21 bin 170 artarak 2 milyon 13 bin 845’e yükseldi. Gelelim İlçemize; Nüfusunun 3’te ikisi İlçe dışında yaşan Yalıhüyük’te geçmiş yıllara göre bir hayli artış gözlemleniyor.

Yalıhüyük İlçe merkezi nüfusu 1854 İlçeye bağlı köyler ile birlikte nüfus toplamı da 2029 olarak gerçekleşti. Yalıhüyük İlçe merkezinde 889 erkek 965 kadın Bağlı bulunan köylerdeki toplam nüfus 175 bunun 86 erkek 89 kadın olarak belirlendi.

Yalıhüyük’te bulanan dernek faaliyetlerinin nüfusa olumlu katkı sağladığını görmemek mümkün değil. İlçe merkezinde 284 kişilik  artış, Yalıhüyük’e bağlı iki köyde ise 14 kişilik artış toplamı toplam 298 nüfusun artması çok iyi bir gelişme olduğunu söyleyebilirim. Yurtdışında yaşayan, Türkiye’nin farklı İl ve İlçelerinde ikamet eden nüfus toplamının 5-6 bin civarında olduğu sanılmakta olup bunun 2029 kişinin ilçe ve köylerde yaşamasının yegâne nedeni nedir sorusunu yöneltmek sanırım yanlış olmaz.

Son dönemlerde 500 bin TL yatırımla İlçe ekonomisine önemli katkı sağlamaya aday Yalıhüyük Aktaş Mantar gibi kuruluşların artması kaçınılmazdır.Böyle ve buna benzer tesisleşme İlçede Yaşayan genç nüfusun gitmesini engelleyeceği gibi nüfus yoğunluğunu artıracağı kanaatindeyim.

Gelelim 2011 yılı Tuik verilerinin açıklanması ile ortaya çıkan nüfus sayısına; İlçe Merkezinde 284 kişilik artışın İlçeye İller Bankasından gelecek parayı üç aşağı beş yukarı ortaya çıkaracak.

Devlet Yıllık gelirinin% 6,5 ini nüfus aralıklarına göre Belediyelere göndermekte gelen bu paralar ile Belediye vatandaşına hizmet etmektedir. Geçtiğimiz yıla oranla İller Bankasından gelen para 284 kişilik nüfus artışında bakılırsa kişi başına kesin olmamakla beraber 12-15-20 TL olduğu bu rakamında 284 ile çarpıldığı zaman bu yıl içinde gelecek para için 3.500 ile 5000 arası artışın olacağını öngörmek sanal olmasa gerek.

 Bütün bunların ışığında Özellikle derneklerin katkısı İlçe ekonomisine 5000 TL civarında bir kaynağın gelmesini sağlamıştır. Yeterlimimdir değildir. Ama ortada bir gerçek var ki İmkanları olanın İlçeye göç etmeleri yerel müteşebbislerin yatırımlarını Yalıhüyük’te kullanmaları genç nüfusu İlçede tutabilmenin Nüfus sayısını artırabilmenin başka çaresi yoktur.

 Nüfus  yoğunluğu  böyle olursa  ne olur?

 Bu güne kadar ne olduysa aynısı olur. Yalıhüyük Konya’nın en küçük ilçesi olmaktan kurtulamaz.

 Yazımda size rakamlarla izah etmeye çalıştığım veriler umarım Yönü Yalıhüyük’e olan müteşebbisleri daha duyarlı olmaya iter. Yalıhüyük Şirin ve güzelline yeni nüfusların gelmesi ile daha güzellik katar, gelişmiş büyümüş bir ilçe olur…

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Yalıhüyük küçük İlçe Neden ?

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!