Yalıhüyük’te Çiftçileri su baskını vurdu

featured

Yalıhüyük kumbaşı mevkiinde yaklaşık 100 dekarlık buğday ekili alan drenaj kanallarının yetersiz kalması nedeniyle sular altında kaldı.

 

Yalıhüyüklü çiftçiler Suğla barajının yapılmasından bu yana arazilerinin sular altında kaldığını belirterek yetkililerden sorunlarının çözülmesini istiyorlar.
Yalıhüyüklü çiftçi Mehmet Demir 10 dekar arazisinin sular altında kaldığını belirterek;’’Her yıl aynı sorunu yaşıyoruz. Tapulu arazilerimiz sular altında kalıyor. Biz her yıl yetkililere müracaat ediyoruz. Köklü bir çözüm bulunamıyor. Devlet su işleri buradaki kanalı genişletmez ise gelecek yıl yine aynı sorunu yaşayacağız. Drenaj kanalları yetersiz kalıyor. Her yıl bu zararı yaşamak kaderimiz mi kimse derdimize çare olmayacak mı?’’diyerek tepkisini dile getirdi.
Çiftçilerin haber vermesi sonucu su altındaki araziyi görmek için yerinde inceleme yapmak üzere araziye gelen Yalıhüyük İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri su altında kalan arazinin tespitini yaptılar.  Konu ile bilgi veren Ziraat Mühendisi Mevlüt Semerci’de hasar tespitinin de ancak suların çekilmesi sonucu ortaya çıkacağını belirterek;’’ Sıklıkla Bölgemizde meydana gelen su baskınları çiftçilerimize sezon başında iş gücü kayıplarına, girdi maliyetlerinin artmasına üretim sonunda da ürün kayıplarına neden olmaktadır.
 Üretim yapılan arazilerdeki su baskınlarının sebepleri (direk insan müdahalesi haricinde)tarımsal faaliyetlerin yapıldığı alanlarda drenaj kanallarının yeterli düzeyde olmaması, toprak yapısının su geçirgenliğinin az olması, bölgenin taban suyu seviyesinin yüksek olması, yanlış uygulanan toprak işleme yöntemleriyle oluşan kaymak tabakasının toprakta su geçirgenliğini azalması gibi nedenlerle meydana gelmektedir.’’dedi. Semerci sözlerinin devamında çiftçilerimizin hasar tespit çalışmalarını yapabilmek için suların çekilmesi gerektiğini belirterek ;’’Devletimiz çiftçimize sigorta yaptırmayı öneriyor. Daha fazla Mağduriyet olmaması için böyle önlemler almasını bizlerde tavsiye ediyoruz’’dedi.
Yalıhüyük Kaymakamlığı da çiftçilerin su altında kalan arazilerine çare bulmak için inceleme başlattı.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Yalıhüyük’te Çiftçileri su baskını vurdu

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!