Yalıhüyük’ün İlçeliği gidiyor mu?

 

Son iki haftadır Yalıhüyük’te İlçeliğin gidip gitmeyeceği konusu tartışılıyor.

Bu gelişmeler karşısında nasıl bir duruş sergileneceği nelerin Yalıhüyük hayrına olacağı, bundan sonraki süreçte tartışmaya açık bir konu olarak göze çarptığını söylememiz yanlış olmaz.

 Yalıhüyük doğumlu kişi sayısı 10 binleri bulduğu sanılıyor. Fakat Nüfusun üçte ikisinin yurt dışında ve İlçe dışında yaşadığı yaz aylarında tatil amaçlı olarak İlçeye akın ettiğini gözlemliyoruz. Türkiye’de Tüik verilerine göre yeniden şekillenen yerleşim birimlerinin nüfusu sonucu yapılmakta olan bir çalışma var. Bu çalışma Kasabalar için nüfusu 2 binden küçük yerlerin belediyelerinin kapanacağı 5 bin ya da 10 bin nüfusun altında olan İlçelerin başka bir ilçeye bağlanacağı konusu tartışmaya açıldı.

 Bu duruma göre İlçe bazında ele alırsak 5 bin kriterinde Konya’dan iki ilçenin etkileneceği 10 bin kriteri uygulanırsa ise 9 İlçenin kapanacağını konuşuluyor.

Konuşuluyor diyorum çünkü ortaya çıkmış, TBMM sine gelmiş bir çalışma yok. İlgili birimler görüş alışverişinde bulunuyor konu ile ilgili olarak. Konya Milletvekili Sayın Harun Tüfekçiye bu soruyu yönelttik. Aldığımız cevap çok netti. İlçelikler konusunda ciddi bir çalışma var. Fakat nüfus sayısının 5 bin mi yoksa 10 bin mi olacağı kesinlik kazanmadı. Ama genel temayül 10 bin olarak uygulanması gerektiğinin düşünüldüğünü ancak konunun meclis alt komisyonunda ya da Meclis genel kuruluna daha gelmediğini ifade etti.

 Yalıhüyük’e en yakın İlçe olması münasebeti ile Ahırlı İlçesinin Köy ve kasabalarla nüfusunun 5 bin’in hemen sınırında olduğu Yalıhüyük’ün bu durumda Ahırlı İlçesine bağlanması konusu İlçede sık sık konuşulan konuların başında geliyor. Kesinleşmiş bir durum olmasa da İlçede bu durum işin açıkçası hoş karşılanmıyor. İlçe halkı böyle bir çalışma yapılacaksa Akkise Ahırlı arasında Kalan yerin Yalıhüyük Olduğu Hizmet binası yerleşim ve alt yapısı ile daha uygun olacağı kanaati ağır basıyor.

 Diğer bir seçenek olan 10 bin nüfus kriteri ile uygulanması sonucu ne olur sorusu akla geldiğinde ise Ahırlı, Yalıhüyük, Karaören traykosundan uygun bir yerleşim bölgesine toplanması da akla gelen seçeneklerden birisi olarak Yalıhüyük sokaklarında dilleniyor.

İlçede konuşulan diğer bir seçenek ise Yalıhüyük’ün Seydişehir’e bağlanması İlçeye hizmet açısından daha yararlı olacağı kanaati de yüksek bir oran olarak göze çarpıyor.

Yalıhüyük top ye kün İlçeliğinin elinden alınmasına karşı, ama oluşabilecek sonuçlar içerisinde Ahırlı İlçesine bağlanmayı hiç istemiyor. Bundan sonra nasıl gelişmeler ortaya çıkar bilinmez ama 5 veya 10 bin nüfusun altında olan İlçelerin kaldırılması veya birleştirilmesine kesin gözü ile bakılıyor.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Yalıhüyük’ün İlçeliği gidiyor mu?

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!