Yönetim Bilişim Sistemleri

Yönetim Bilişim Sistemleri nam-ı değer MIS(Management Information Systems) uzmanlığı. Birçok öğrencinin tercih listesine ne olduğunu dahi bilmeden hatta geleceğin meslekleri arasında ilk sırada yer aldığını bile bilmeden yazdıkları bir bölüm.

Öncelikle “bölümün amacı nedir?” sorusuna bir cevap arayalım. Bu konuyla ilgili duyduğum şu cümle çok hoşuma gitti arkadaşlar: ”Yönetim Bilişim Sistemleri işletmelerde bilişim sistemlerini geliştirecek düzeyde bilişim ve bu sistemleri yönetecek düzeyde işletme bilgisine sahip öğrenciler yetiştirmektir.” Yani MIS, bilişim ve işletme konularını sentezleyen bir bölümdür. Açıkçası ülkemizde bu bölüm daha yeni yeni tanınma aşamasında. Eminim birçok YBS okuyan arkadaşımın başına gelen trajikomik  olay “Hangi bölümü okuyorsun sorusuna YBS cevabı verdikten sonra ardından 2 yıllık mı karşılığını almaktır.” Her neyse bunu hallettik ! Sonrasında gelen soru “bu bölüm ne işe yarıyor? Mezun olduktan sonra ne iş yapıyorsun ? “ sorusudur. İnanın bana bölüm hakkında verilebilecek en zor cevaplardan biri bu bence. Çünkü YBS o kadar kapsamlı bir bölüm ki “Öğretmenim veya Mühendisim” deyip kestirip atamıyorsun ve bir çoğumuzun da bu durumla karşı karşıya kalınca yaptığı gibi bilgisayar okuyorum deyip geçmenizi tavsiye ediyoruz   Buradan yola çıkarak şuna değinmek istiyorum arkadaşlar bu bölüm bize ne kazandırıyor ki tek kelime ile ne iş yaptığımızı söyleyemiyoruz ? Onu da şu cümle gayet iyi açıklıyor: “Bu programda öğrencilerin web servis ve teknolojileri,ağ ve iletişim altyapısı,veritabanı tasarım ve yönetimi ile bilgili güvenliği konularında teknik birikim edinmiş olmaları; karar destek sistemleri,bilişim sistemleri politikaları,bilişim sistemleri yatırım ve stratejileri,bilişim sistemleri bütçe yönetim ve koordinasyonu,e-iş modelleri,dış kaynak kullanımı ve benzeri alanlarda çözüm geliştirebilme yeteneğini kazanmış olmaları hedeflenmektedir. “ Gördüğünüz gibi arkadaşlar tek bir alana odaklanamıyorsunuz. Eskiden tek bir alana hâkim ol ve onu çok iyi bil denilirdi. Ama ben o görüşün yıkıldığını savunuyorum ve her alandan biraz bilgimizin olması gerektiğini düşünüyorum. Neden böyle düşünüyorsun diye de soranlara da şunu söylemek istiyorum; aramızda alanımızla ilgili iş ilanlarına bakmayan yoktur diye düşünüyorum ve bilmiyorum dikkatinizi çekti mi ama işverenler öyle kriterler istiyorlar ki kendinizi tabir-i caizse  “oha” demekten alı koyamıyorsunuz maalesef. İşte bilişim alanında iş ilanlarına bakarken YBS’nin farkını burada anlayacaksınız! Sen ,Ağ dersi alıyorsun,Veri Tabanı dersi,Yazılım dersi,Web Tasarım dersi,Mobil İşletim Sistemleri dersi  ve üstelik bir de yönetim dersleri alıyorsun. Farkındayım birçok dersi de atladım  Ee bu kadar sebep saydıktan sonra bırakında bir zahmet geleceğin mesleği YBS olsun. Hiç abartmadan söylüyorum size bilişim alanında tanıştığım birçok kişi YBS için Bilgisayar Mühendisliğinden daha iyi bir bölüm olduğunu söylediler ve beni yanıltmadılar.Günümüzdeki her bölüm için geçerli olan şu gerçeği de göz ardı etmemek lazım ki; sadece bu dersleri görmek  bu alanda uzman olmak için yetmiyor. Kendini geliştirmezsen her meslekte olduğu gibi işsiz kalmaya mahkûmsun.
   Son olarak şunu söylemek istiyorum; bölümüm hakkımda yazma gereği duydum çünkü bu bölümü tanıtmak bizlerin görevi arkadaşlar ve umarım ilerde bu bölümü tercih edecek arkadaşlara da faydalı olabilmişimdir.   
      Dip Not: Sadece derslere girerek meslek sahibi olunmaz 
  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Yönetim Bilişim Sistemleri

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!