Türkiye’de İlk Süt Sağım Platformu Karaören’de Açıldı

featured

Yalıhüyük’e sınır komşusu olan Ortakaraören Beldesinde Çamet Hayvancılık süt sağım platformu açıldı.

Türkiye’de ilk olan 12 başlık koyun süt sağım platformu Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında bölgeye kazandırıldı
Platformun açılışına Seydişehir Kaymakamı Tuncay Sonel, İl Tarım Ve Hayvancılık Müdür Vekili  Bilal Ünal,Ortakaraören Belediye Başkanı Yusuk Kök Yalıhüyük İlçe Tarım Müdür Vekili Ali Özel,İlgün Süt Sağım Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Başak İlgün,Kesecik Belediye Başkanı Abdullah Ünver Ak Pati İlçe Başkanı Kemalettin Atalay, Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları işletme sahipleri ve davetliler katıldı.
Tesisin açılış konuşmasını yapan işletme ortaklarından Yusuf Beyaz şunları söyledi:
“İlgün Süt Sağım Sistemlerinin oluşturduğu bu sistem Türkiye’de il ve otomatik bir sisteme sahiptir. ÇABET hayvancılık tesisimizde İvesi ırkı koyunlarla beraber toplamda 870 adet küçükbaş hayvanımız var. Bunların 560 tanesi anaç koyundur. Çiftliğimize  Süt Sağım Tesisini kurduk. Bu tesiste 12 küçükbaş hayvanımızın otomatik olarak sütü sağılacak ve hijyenik olarak depolanacak. Bu sistemin maliyeti 45 bin Tl. Bunu biz %50 hibe destekli şekilde aldık. Bu platformla birlikte ekonomik kalkınmayı hedefliyoruz. Küçükbaş hayvancılığın öncüsü olmak istiyoruz. Desteklerinden dolayı herkese teşekkür ederim.” Dedi.
Ortakaraören başkanı Yusuf Kök ise yaptığı konuşmada,” Ortakaraören ilkleri yaşıyor. Belediyecilik sadece altyapı ve üstyapı hizmetlerini gerçekleştirmek değildir. Belediyecilin bir yanı da müteşebbisin önünü açmaktır. Müteşebbislerimizin her zaman yanındayız, destekçisiyiz. Belediye olarak 50 bin hektarlık  alanını hayvancılığa açtık. Bu alanda 10 binden fazla büyükbaş ve 5 bin civarında da küçükbaş hayvan yetiştiriyoruz. Hayvancılıkta bölgenin iletişimi durumundayız. Göreve geldiğimizden bu yana sulu tarımı 20,25 in hektar alana çıkarttık. Yerel yönetim olarak işletmecilerimizin önünü açıyoruz. Kasabamızdaki okulda Türkiye’de ilk olan ‘Hayan Yetiştiriciliği’ bölümünü açtık.” dedi.
Başkan Kök konuşmasının son bölümünde “Çabet yöneticilerine,İl Tarım Müdürün ve hayvancılı Müdürü Seyfettin Baydar’a ve İçe Kaymakamımız Tuncay Sonel’e teşekkür ederim” diyerek sonlandırdı.
Daha sonra İlgün Süt Sağım Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Başak İlgün geliştirdikleri süt sağım platformu hakkında davetlilere bilgi verdi.
Programın son bölümünde ise “Ovada buğdayla koyun gerisi oyun” diyen İl Tarım Ve Hayvancılık Müdür Vekili  Bilal Ünal bir konuşma yaptı.
“Seydişehir’de hayvancılığa büyük yatırımlar yaptık, desteklemelerde bulunduk. Seydişehir 5 miylon tl destekleme aldı. Bu paranın3 milyon Tl si sadece hayvancılık için verildi.Seydişehir’de şuanda 34 binin üzerinde büyükbaş hayvan, % de 100 artışla da 45 nin civarında da küçükbaş hayvan var. Bu rakamlar gösteriyor ki küçükbaş hayvancılıkta ibre yukarı çıkıyor, ekonomik veriler artıyor.” Diyerek sözlerini tamamladı.

Kaymakam Sonel ise Seyyit Harun diyarına hoş geldiniz diyerek başladığı sözlerine şöyle devam etti:Bu platformun tanıtımını çok önemsiyoruz, çok modern bir tesis. Yerli üretim tarım ve hayvancılığı kolaylaştırıyor.Bu projede emeği olan İlgün Süt Dağıtım Sistemlerini, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan’ı,  işletmeciyi şükranla kutluyorum.” Dedi.Tarım meslek Lisesi ihale hakkında da bilgi veren Kaymakam Sonel “12 milton Tl ye Tarım Meslek Lisesi ihale edildi. Bu yöre bereketli topraklar üzerine kurulu. Bu lisemize katkıda bulunan Sayın Hüseyin Nacır’a, Milletvekili Harun Tüfekci’ye teşekkür ederim. Her türlü yatırımlarda Seydişehir Ailesi olarak kapımız açık, yardımcı olmaya hazırız. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” Dedi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Türkiye’de İlk Süt Sağım Platformu Karaören’de Açıldı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!